Burse - Fonduri mutuale

Viitorii pensionari ai României din Pilonul II depăşesc Fondul Proprietatea şi devin al treilea cel mai mare acţionar al Petrom, după austriecii de la OMV (51%) şi statul român (28,4%)

Viitorii pensionari ai României din Pilonul II...

Autor: Liviu Popescu

03.02.2021, 09:30 2424

♦ Fondul Proprietatea avea la iunie 2020 o deţinere de 10% din OMV Petrom, pentru ca ulterior investiţia să scadă la 7% din capitalul social al celei mai mari companii listate în urma unei oferte fulger la capătul căreia cumpărători au fost în mare fonduri Pilon II ♦ Astfel fondurile şi-au majorat deţinerea de la 8,4% la 10,8% în trei luni.

Viitorii pensionari ai României, adică acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din salariul brut pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au depăşit Fondul Proprietatea şi au devenit al treilea cel mai mare acţionar al OMV Petrom (SNP), arată cele mai recente date agregate de ZF.

Astfel, calculele realizate de ZF din rapoartele fondurilor de pensii private Pilon II la septembrie 2020, arată că viitorii pensionari au ajuns la o parti­cipaţie de 10,8% din OMV Petrom, cea mai mare companie în termeni de capitalizare de la Bursa românească, în creştere de la 8,4% la iunie 2020. Spre comparaţie, la septembrie 2020 Fondul Proprietatea avea 7% din Petrom, iar la iunie 2020 o deţinere de 10%, arată datele publicate la bursă. Circa 7,6 mi­lioane de salariaţi români sunt participanţi ai fondurilor de pensii privat Pilon II.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO