Burse - Fonduri mutuale

Vine vara, vin corecţiile şi numai ofertele statului ţin Bursa în priză

Vine vara, vin corecţiile şi numai ofertele statului ţin Bursa în priză

Autor: Stefan Musgociu

08.05.2011, 23:35 469

Brokerii cred că pe pe­rioada de vară Bursa ar putea să se maicorecteze, însă spun că ofertele publice de vânzare a pa­che­telordeţinute de stat pe Bursă nu vor permite investitorilor să sedetaşeze prea mult de piaţă în această perioadă.

"Nu mă aştept să văd o corecţie precum cea de anul trecut, darmă gân­desc că o perioadă corectivă poate începe pe perioada verii.Îmbunătăţirea cli­matului economic va conta foarte mult şi orevenire mai în forţă a acesteia va suscita interesulinvestitorilor. Ofer­tele secundare de vânzare a pachetelorsu­pli­mentare de acţiuni la Petrom, Transgaz şi Transelectrica vorgenera in­teres suplimentar în piaţă, motiv pentru care nu cred căvom cădea în apatia în­re­gistrată anul trecut", a explicat MihaiChişu, broker la IFB Finwest.

Bursa a crescut uşor vineri, cu 0,39%, în linie cu pieţeleexterne, însă pe o lichiditate redusă, iar acţiunile SIF Moldova(SIF2) au coborât cu 5%, din cauză că începând de vinericum­pă­rătorii acestor titluri nu mai pot încasa dividende aferenteanului trecut. Teoretic, în data ex-dividend preţul ac­ţiunilor artrebui să se corecteze cu o va­loare apropiată de dividendul pecare îl va acorda emitentul respectiv. Ac­ţiunile SIF Moldova auscăzut cu 0,07 lei, iar dividendul net este de 0,0756lei/titlu.

Chişu spune că cei mai mulţi investitori aşteaptă să vadăreacţia celorlalţi jucători după trecerea datelor de înregistrarepentru marcarea divi­den­delor şi abia apoi vor începe sătran­zac­ţioneze.

"Este interesant că SIF-urile au date di­ferite de înregistrareşi cred că în funcţie de reacţia pieţei la SIF Moldova se vacontura o opinie între investitori şi aceştia o vor îngloba într-ostrategie viitoare pentru acţiunilor SIF-urilor care au date deînregistrare ulterioare. Nu mai puţin adevărat este că mulţiin­vestitori nu doresc să stea cu acţiuni în aştep­tareadistribuirii dividendelor deoarece acest proces este de durată şiblochează practic nişte bani. Din această categorie fac parte înspecial specu­latorii, care au nevoie de bani pentru rulaj", adeclarat Chişu.

Impactul corecţiei titlurilor SIF Moldova în evoluţia indiceluiBET-FI a fost anulat de ascensiunea titlurilor a trei dintreSIF-uri şi ale FP. Astfel, la finalul şedinţei, indicele se plasacu 0,73% peste nivelul de joi.

Mihai Chişu crede că investitorii vor reacţiona la rezultatelefinanciare din primul trimestru, pe care majoritatea companiilor levor anunţa săptămâna viitoare, doar dacă acestea vor repre­zentasurprize.

"Dacă piaţa va fi într-o stare de relaxare, anunţarearezultatelor finan­ciare va avea efecte doar pentru câteva zileasupra preţurilor", a spus brokerul.

Brokerul estimează că piaţa nu va repeta în acest an scenariuldin al doilea semestru din 2010, când, după corecţiile din lunamai, cele mai multe acţiuni au înregistrat variaţii uşoare până lafinalul anului.

Cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a stagnat la 1,515 lei, iartitlurile FP au crescut cu 2,57%, la 0,559 lei.

În şedinţa de marţi, acţiunile FP au atins cel mai redus preţ dela listare, de 0,538 lei, dar în următoarele şedinţe au revenituşor.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn creştere cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de pieţele dinEuropa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum 0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO