Burse - Fonduri mutuale

Vinerea neagră: Noile tarife de 300 de miliarde de dolari anunţate de Trump aruncă bursele în haos. Scăderi masive în toate pieţele de capital, inclusiv la Bucureşti

Vinerea neagră: Noile tarife de 300 de miliarde de...

Autor: Ştefan Stan, Mediafax

02.08.2019, 13:15 7132

Noul pachet de tarife comerciale anunţat de Trump, care s-ar putea ridica la 300 de miliarde de dolari, a indus o panică generală în pieţele bursiere. Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a scăzut cu 1,88%, în timp ce indicele DAX al bursei din Frankfurt a înregistrat un declin de 2,58%. La Paris, indicele CAC40 a scăzut cu 2,77%, iar pieţele din Italia şi Spania s-au prăbuşit cu 1,95%, respectiv 1,35%. La nivel general, indicele european Stoxx 600 a scăzut cu 1,97%. 

Situaţia nu este însă limitată la Europa. Piaţa din Asia a înregistrat un declin masive de asemenea, indicele Asia Dow scăzând cu 2,08%. Piaţa din Tokyo s-a prăbuşit cu 2,11%, în timp ce la Hong Kong bursa a scăzut cu 2,35%. Bursa din Shanghai a pierdut 1,41%. 

Indicele Dow Jones din Statele Unite a înregistrat un declin de 1,05% în şedinta de pretranzacţionare, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 0,90% şi Nasdaq cu 0,79%. Analiştii aşteaptă scăderi şi mai mari. 

La Bucureşti, indicele BVB a scăzut cu 0,58%, în timp ce indicele BET-Fi a înregistrat un declin de 1,20%. 

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat joi că va impune noi taxe vamale pentru importurile de produse fabricate în China la 1 septembrie, ceea ce ar însemna taxe pentru toate efectiv toate mărfurile chinezeşti care ajung în Statele Unite, potrivit CNN.

"Discuţiile comerciale continuă, iar în timpul negocierilor, SUA vor începe, pe 1 septembrie, să impună un mic tarif, suplimentar, de 10% care se va adăuga la taxele de 300 de miliarde de dolari asupra produselor care provin din China în ţara noastră", a scris preşedintele american.

Noile tarife ar putea lovi consumatorii americani mai greu decât în ​​rundele anterioare. Ar impozita bunuri precum iPhone şi alte produse electronice de consum, încălţăminte şi jucării.

Anul trecut, Trump a impus tarife de aproximativ 250 de miliarde de dolari pentru mărfuri fabricate în China, care vizează materiale şi componente industriale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO