Burse - Fonduri mutuale

Vinerea roşie pe burse: Bursele europene şi asiatice sunt din nou zguduite de scăderi, după ce economia Chinei dă semne de slăbiciune

Vinerea roşie pe burse: Bursele europene şi asiatice...

Autor: Ştefan Stan

14.12.2018, 11:10 1519

Acţiunile europene şi asiatice şi titlurile futures americane au scăzut după datele care arată că economia chineză continuă să fie slăbită. 

Creşterea economică a Chinei a încetinit în luna noiembrie, în condiţiile în care producţia industrială şi vâzările de retail au înregistrat noi scăderi, care nu au putut fi acoperite nici de creşterea investiţiilor. Vânzările de retail au înregistrat cea mai slabă performanţă din 2003 încoace. 

Indicele FSTE 100 al bursei din Londra a scăzut cu 1,07%, în timp ce bursa din Paris a înregistrat un declin de 1,14%, iar bursa din Frankfurt de 1,47%. La Madrid, bursa a scăzut cu 1,16%, marcând o scădere totală de 1,19% a indicelui Stoxx 600 european. 

În ASia pierderile au fost şi mai mari. Indicele Nikkei 225 al bursei din Tokyo a scăzut cu 2,02%, în timp ce Asia Dow a înregistrat un declin de 1,37%. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut cu 1,62%, iar bursa din Shanghai a înregistrat un declin de 1,53%. 

Sentimentul investitorilor rămâne fragi, chiar şi la finalul unei săptămâni care a fost marcată de o uşurare a tensiunilor în războiul comercial China-SUA. Totuşi, îngrijorările au revenit, după ce preşedintele BCE Mario Draghi a anunţat că opreşte programul de achiziţii de obligaţiuni. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO