Burse - Fonduri mutuale

Vivre anunţă că amână plata a două cupoane din emisiunile de obligaţiuni de la Bursa de la Bucureşti pe fondul intrării în procedura de concordat preventiv

Vivre anunţă că amână plata a două cupoane din...

Autor: Liviu Popescu

09.09.2022, 21:26 1584

Retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco, controlat de omul de afaceri Călin Fusu, a anunţat vineri seară la Bursa de la Bucureşti că amâna plată cuponului 10 şi pentru finanţarea în euro cu scadenţa în 2025 şi cuponul 3 pentru cea cu finanţarea din 2026 în contextul în care Tribunalul Bucureşti a admis cererea de concordat preventiv. Cuponul 10 trebuia plătit pe 9 septembrie 2022 iar la cealaltă finanţare pe 21 decembrie 2022.

“Având in vedere admiterea cererii de intrare in procedura de concordat preventiv, informăm deţinătorii de obligaţiuni că plăţile cuponului 10 VIV25E şi cuponul 3 VIV26E vor fi amânate urmând a fi avute în vedere în alcătuirea listei creanţelor incluse în lista creanţelor din planul de restructurare care va fi pregătit de administratorul concordatar desemnat în termen de 60 de zile de la data deschiderii procedurii de concordat, respectiv 08.09.2022 conform articolului 24 din Legea 85/2014. Planul de redresare va fi supus votului creditorilor concordatari şi apoi depus spre omologare de către judecător”, se arată la bursă. Pricewaterhousecoopers Business Recovery Services Sprl a fost numit în calitate de administrator concordatar provizoriu.

Cu două emisiuni de obligaţiuni în euro în valoare de 10 mil. euro, una intermediată de BT Capital Partners, iar alta de Tradeville, Vivre – companie care în 2021 a cheltuit 72 mil. lei pe publicitate şi protocol, faţă de 21 mil. lei în urmă cu un an înregistrează scăderi puternice ale preţului obligaţiunilor. Finanţarea listată în 2020 şi scadentă în 2025 are o dobândă de 5,25% iar cea din iulie 2021 cu scadenţa în aprilie 2026 de 5,5%.

În S1/2022, afacerile Vivre au scăzut 45%, perioadă în care retailerul a raportat pierderi de 18,64 de milioane de lei, mai mari faţă pierderile de 17 mil. lei raportate în aceeaşi perioadă din 2021.

Vivre Deco este deţinută în proporţie de 51,81% de Neogen SA, alături de Advisory Delta SRL (43,37%) şi Nagy Vajda Andras Peter (4,82%).

Pentru susţinerea activităţii în perioada de restructurare, compania a anunţat că Neogen va pune la dispoziţie o linie de finanţare adiţională de 1 milion de euro, suplimentând finanţarea de 2,5 milioane de euro acordată de Neogen până în prezent.

„Precizam că, la data prezentului raport, Societatea îşi continuă activitatea în conform obiectului de activitate, înregistrând venituri constante suficiente pentru redresarea activităţii, starea de dificultate financiara fiind una temporară”, mai menţionează compania în raportul de la bursă. În 2021, Vivre Deco a raportat pierderi nete de 84,8 mil. lei, de la un profit net de 7,4 mil. lei în anul precedent. Veniturile din exploatare au ajuns anul trecut la 250 mil. lei, în scădere cu 16,7% faţă de 2020, iar EBITDA a fost pierdere de 72,7 mil. lei, de la un profit de 15,5 mil. lei în 2020.

Compania de consultanţă şi audit EY semnala atunci că, în condiţiile date, capacitatea Vivre de a-şi continua activitatea depinde de abilitatea sa de a genera suficiente profituri viitoare, de negocierile cu noi potenţiali investitori pentru obţinere de fonduri şi de suportul continuu al acţionarilor şi creditorilor.

Totodată, EY spunea că managementul grupului nu a putut „furniza suficiente probe de audit privind estimările utilizate în proiecţiile de fluxuri de numerar pentru anul următor pentru a demonstra cum se acoperă necesarul de intrări de numerar în următoarele 12 luni. Aceste aspecte indică existenţa unor incertitudini semnificative care pot indica îndoieli semnificative în legătură cu capacitatea Grupului de a-si continua activitatea în viitorul apropiat şi prin urmare, capacitatea sa de a-şi valorifica activele şi plăti datoriile în cursul normal al activităţii.”

Raportul a dus la cele mai scăzut preţuri pentru o finanţare antreprenorială din istoria BVB, întrucât cele două emisiuni de obligaţiuni ale companiei scăzuseră la acel moment la sub 70% din valoarea nominală a instrumentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO