Burse - Fonduri mutuale

Vivre Deco anunţă deschiderea procedurii de insolvenţă a companiei

Vivre Deco anunţă deschiderea procedurii de...

Autor: Tibi Oprea

06.03.2023, 18:27 4879

Retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco, primul default de la Bursa de Valori Bucureşti, adică prima companie care a eşuat în a-şi plăti datoriile din cauza problemelor financiare, a intrat insolvenţă la propria cerere după ce Tribunalul Bucureşti a admis, pe 6 martie 2023, cererea formulată de debitoare. 

Pe 17 februarie, instanţa dispusese închiderea procedurii de concordat preventiv la solicitarea lui Călin Fusu, preşedintele consiliului de administraţie şi acţionar majoritar prin intermediul fondului Neogen. Vivre Deco a solicitat ieşirea din concordat după ce planul de restructurare nu a adunat numărul minim de voturi necesar omologării. 

Potrivit informaţiilor ZF, un avocat care reprezintă câţiva obligatari a cerut să i se ridice dreptul de administrare lui Călin Fusu, însă instanţa a respins cererea ca neîntemeiată. Fusu va acţiona în continuare ca director general, dar sub patronajul consorţiului de practicieni în insolvenţă Infinexa Restructuring SPRL şi Continuum SPRL. 

Pe 7 noiembrie 2022 compania a depus la dosar Planul de redresare iniţial, care prevedea plata a 4,2% din banii investiţi în cele două emisiuni de obligaţiuni de 10,45 de milioane de euro celor peste 500 de obligatari. 

Ca urmare a negocierilor debitoarei cu creditorii, compania a modificat planul de restructurare, propunând 15% înapoi obligatarilor peste patru ani. Adiţional, retailerul a propus să cesioneze 16% din totalul acţiuni creditorilor dacă Planul de redresare modificat este aprobat. 

Termenul solicitat creditorilor afectaţi pentru a-şi manifesta votul asupra planului de restructurare modificat a fost stabilit până cel târziu la data de 6 februarie 2023 inclusiv, adică o lună. Cu toate acestea, Vivre a considerat că interpretarea corectă ar fi că termenul de 60 de zile prevăzut de lege curge din nou după depunerea unui plan de restructurare modificat. 

Ulterior, tot Vivre Deco a solicitat anularea prelungirii termenului, cât şi închiderea procedurii de concordat preventiv. „Negocierile cu creditorii al căror vot pozitiv ar fi putut determina aprobarea planului de restructurare au eşuat, motiv pentru care considerăm că negocierile nu pot conduce la aprobarea unui plan de restructurare”, scria societatea. 

Citiţi aici mai multe detalii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO