Burse - Fonduri mutuale

Vlad Pintilie, BT Capital Partners: Acţiunile sunt în continuare instrumentul preferat, mai ales pentru acest val nou de investitori care a venit la bursă

ZF Romanian Capital Market Summit 2022

Vlad Pintilie, BT Capital Partners: Acţiunile sunt în...

Autor: Alex Ciutacu

17.03.2022, 13:43 648

Investitorii de retail preferă investiţiile în acţiuni în detrimentul celor în obligaţiuni, întrucât prima opţiune aduce avantajul unei perspective mai amănunţite asupra situaţiei emitentului, iar piaţa de obligaţiuni este privită drept una în care banii rămân alocaţi pentru o perioadă mai lungă de timp, a explicat Vlad Pintilie, deputy CEO, BT Capital Partners, în cadrul evenimentului ZF Romanian Capital Market Summit 2022.

„Consider că acţiunile sunt în continuare instrumentul preferat, mai ales pentru acest val nou de investitori care a venit la bursă odată cu popularizarea ei. Şi aici mulţumesc şi Ministerului de Finanţe pentru iniţiativa cu titlurile de stat Fidelis care au adus investiţia la bursă în prim planul multora care nu aveau alocaţi bani în zona asta. A contat foarte mult şi contează foarte mult”.

Dincolo de faptul că informaţiile pe care le comunică emitenţii sunt mult mai amănunţite în cazul unei emisiuni de acţiuni spre comparaţie cu una de obligaţiuni, Pintilie subliniază totuşi că obligaţiunile oferă un randament mai predictibil.

„Emisiunile de obligaţiuni oferă un randament mai predictibil şi pun investitorii în faţa întrebării <<cât de mult timp vreau să am banii alocaţi în această investiţie?>>. Deşi există o piaţă secundară de obligaţiuni foarte activă, percepţia investitorului este că va intra într-un joc pe termen lung, într-o investiţie pe termen mai lung”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Romanian Capital Market Summit 2022:

  • Sunt de părere că va fi greu de bătut anul 2021, mai ales pentru că venea pe fondul unui inters deosebit manifestat odată cu apariţia pandemiei, odată cu deblocarea mai multor resurse pe care investitorii atât instituţionali cât şi de retail au putut să le aloce pe piaţa de capital şi, în acelaşi timp, odată cu acest bulgăre de zăpadă care creşte din ce în ce mai mult şi care vine din partea emitenţilor legat de un interes deosebit de a folosi bursa ca un instrument de finanţare pentru planurile lor de investiţii şi de dezvoltare.
  • Anul 2022 vine cu provocări noi pe care le cunoaştem cu toţi şi asupra cărora nu o să zăbovesc. Dar principiile de bază care au dus la creşterea asta pe care am văzut-o accelerată în ultima vreme rămân valabile.
  • Foarte importantă este relaţia dintre investitori şi emitent, relaţia dintre investitori şi intermediari şi relaţia dintre intermediari şi investitori. Foarte importantă, poate mai importantă, rămâne încrederea pe care o transmit unii de la alţii şi pe care o acceptă şi la fel de bine nivelul de pregătire pentru acest exerciţiu care nu este unul simplu, pentru orice companie care vrea să acceseze fonduri din partea investitorilor, atât de retail cât şi instituţonali. Este un proces de transformare, atât a principiior pe care e bazată guvernanţa în companie, cât şi asupra transparenţei şi a gradului de comunicare pe care îl ai odată cu comunitatea de investitori de retail şi, la niveluri mai ridicate, cu comunitatea de investitori instituţionali

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO