Burse - Fonduri mutuale

Vlad Popescu, Norofert: Am început cu obligaţiuni, am continuat cu majorări de capital, am devenit bancabili şi am început să folosim banii de la bănci, iar acum cred că este oportună o emisiune de obligaţiuni pentru a accelera investiţiile

Conferinţa ZF Piaţa de Capital 2024

Vlad Popescu, Norofert: Am început cu obligaţiuni, am...

Autor: Alex Ciutacu

19.09.2024, 16:07 454

Producătorul de inputuri organice Norofert are în plan o nouă emisiune de obligaţiuni pentru a-şi accelera planurile de investiţii, a declarat Vlad Popescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Norofert, în conferinţa ZF Piaţa de capital 2024.

„Noi am început cu obligaţiuni, am continuat cu majorări de capital, am devenit bancabili şi am putut să folosim banii de la bănci, iar acum cred că este oportună o emisiune de obligaţiuni pentru a accelera investiţiile pe care le avem în curs”.

Norofert este o companie activă în producţia de îngrăşăminte organice şi pesticide ecologice în fabrica de la Filipeştii de Pădure, jud. Prahova, în timp ce operează şi o fermă de 1.000 de hectare la Zimnicea.

În ultimii ani, compania a investit în irigaţii în fermă, a investit într-un laborator de multiplicare a microorganismelor, dar şi în deschiderea unei fabrici pe piaţa din SUA, în aprilie 2024.  

„Nu eliminăm din discuţie nicio variant de finanţare. La începutul anului, la ultima adunare general, s-a votat o emisiune de obligaţiuni de maxim 3,5 milioane de euro şi în următoarea perioadă, în T4, vom anunţa debutul unei emisiuni de obligaţiuni pe care vrem să o folosim pentru câteva lucruri foarte clare şi utile pentru progresul companiei. Prima este investiţia în continuare în irigaţii pentru ferma din Zimnicea”.

A doua direcţie de investiţii a companiei este deschiderea unei fabrici în Brazilia, cu ajutorul unui partener. Construcţia fabricii din Brazilia ar trebui să înceapă în noiembrie 2024, iar produsele ar trebui să iasă pe piaţă în perioada mai-iunie.

„Vrem să folosim banii şi pentru extinderea pe pieţele din SUA şi Brazilia. Pe SUA deja avem rezultate ca urmare a activităţii de acolo, pe care le vom raporta la S1, iar pentru Brazilia vrem să folosim banii pentru dezvoltare. Este o piaţă foarte mare, stabile, sunt 96 de milioane de hectare de teren agricol versus sub 10 milioane în România”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • Noi ţinem aproape de baza noastră de investitori, în momentul acesta undeva la 3.200 de investitori. În ceea ce priveşte o majorare de capital social, cred că suntem cam jos ca evaluare, o să mai aşteptăm să crească cotaţia pentru aşa ceva. Nu vedem fluctuaţii foarte mari în baza de acţionari, ceea ce este un lucru foarte bun, înseamnă că au rămas alături de noi şi la bine şi la greu.
  • Agricultura românească vine după doi ani de dificultate financiară, doi ani care au început odată cu războiul din Ucraina, cu criza cerealelor, peste toate acestea avem şi un al doilea an foarte cald, cu secetă pedologică. Anul acesta este unul dintre cei mai dificili din agricultura românească. Sunt foarte mulţi fermieri care nu au recoltat nimic anul acesta din culturile de porumb şi de floare.
  • Noi am hotărât acum trei ani să devenim un jucător important în biotehnologii şi am făcut investiţii de peste 17 milioane de lei în laboratorul pe care îl avem în fabrica de la Filipeştii de Pădure. Suntem una dintre puţinele companii care fac cercetare şi iată că după trei ani putem culege roadele acestei faze de cercetare şi acestor investiţii, pentru că avem un laborator în care producem toată materia primă de care avem nevoie pentru produsele din fabrică.