Burse - Fonduri mutuale

Volatilitatea mare a adus profituri si de 50% pe zi speculatorilor de la Sibiu

24.01.2008, 19:26 40

Investitorii pe piata de la Sibiu care au mizat pe o continuare a trendului descendent al pietei au putut realiza in ultimele zile randamente impresionante, castigurile depasind 50% pe zi, spun brokerii.
In cifre, profiturile realizate de cei care au aplicat strategii short pe piata de la Sibiu s-au ridicat in medie la circa 1 mil. euro pe zi, spun reprezentantii Bursei la termen din Sibiu.
Astfel de castiguri puteau fi realizate de exemplu la o variatie de circa 7% a pretului SIF-urilor pe parcursul unei sedinte de tranzactionare, care a fost destul de frecventa in ultimele zile. Volatilitatea foarte ridicata din ultimele sedinte a dat posibilitatea speculatorilor sa castige si pe crestere si pe scadere.
"Variatiile medii pe parcursul unei sedinte au fost de circa 1.500 de lei pe SIF-uri in ultimele zile, nivel care lasa loc suficient pentru realizarea de profit. Un castig sau pierdere de 50% putea lejer sa inregistreze un investitor intr-o singura zi", spune Sorin Malutan, directorul departamentului de produse financiare derivate din cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.
Investitorii pe Bursa din Sibiu realizeaza tranzactii in marja care le permit sa achizitioneze contracte la termen avand in cont doar o parte din banii necesari (marja). In cazul in care la un moment dat pierderea pe un anumit titlu depaseste marja, investitorul trebuie sa vina cu bani in plus, in caz contrar pozitia sa fiind inchisa automat, iar investitorul pierde toti banii.
Brokerii recomanda investitorilor care vor sa speculeze pe piata de la Sibiu ca in principiu sa-si deschida pozitii cu trendul, deoarece chiar daca nu-si aleg un moment bun pentru a intra in piata, au sanse mai mari ca la un moment dat sa-si reduca pierderile si sa intre pe profit.
"Le recomand investitorilor pe futures sa nu-si imbunatateasca mediile prin cresterea numarului de pozitii, pentru ca este pericolul sa ramana fara bani si sa piarda foarte mult", spune Malutan.
Brokerii ii mai sfatuiesc pe investitorii care joaca pe piata de la Sibiu sa-si fixeze nivele clare privind castigul si pierderea pe care le au in vedere. "Pentru investitorii mici este foarte important sa-si stabileasca bine castigul pe care vor sa-l obtina si sa-si plaseze ordine pentru marcarea acestuia, respectiv ordine de stop-loss, prin care sa determine pierderea pe care o pot suporta", precizeaza Bogdan Barbieru, director de operatiuni la Vanguard.
"Numarul relativ stabil de pozitii deschise pe piata de la Sibiu si volumele ridicate de tranzactionare arata ca majoritatea speculatorilor isi deschid si inchid pozitiile in aceeasi zi. La volatilitatea de acum este foarte riscant sa stai cu pozitiile de pe o zi pe alta", considera Sorin Malutan.
In ultimele zile, Bursa de la Bucuresti a deschis sedinta de tranzactionare si cu variatii de 8-9% fata de ziua precedenta, care putea arunca unele pozitii deschise de investitori cu o zi inainte in apel in marja, investitorii putand astfel pierde cea mai mare parte a banilor.
"Nu este recomandat sa ramai peste noapte cu ordine in piata, pentru ca evolutia pietelor externe este foarte surprinzatoare. De exemplu, investitorii care au mizat ieri (marti - n.r.) pe o revenire a pietei dupa decizia Fed de reducere a dobanzii si nu au iesit nici la inceputul sedintei urmatoare au inregistrat pierderi destul de importante", spune Bogdan Barbieru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO