Burse - Fonduri mutuale

Volatilitatea mare a adus şi oportunităţi de câştig

Volatilitatea mare a adus şi oportunităţi de câştig

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

12.08.2011, 00:00 726

Bursa închide ziua în scădere cu 0,6% după o şedinţă cu volatilitate ridicată în special pe acţiunile din sectorul financiar, unde BRD şi Banca Transilvania au căzut cu până la 6,8% şi apoi au recuperat o parte din corecţii, mişcările fiind influenţate în continuare de oscilaţiile pieţelor externe.

Punctul minim al indicelui general al pieţei BET-C a fost atins în jurul orei 15:00, când bursa era în scădere cu aproape 2,8%, însă ulterior piaţa a recuperat o parte din corecţie şi a încheiat ziua în scădere cu numai 0,59%. Recuperarea a fost determinată de revenirea uşoară a pieţei futures şi de perioade de întoarcere pe creştere ale burselor de la Frankfurt şi Londra.

"Volatilitatea din ultimele zile a adus şi oportunităţi de câştig pentru cei care au intuit direcţia pieţei. În mod obişnuit, investitorii sunt necăjiţi atunci când pe Bursă nu se întâmplă nimic şi piaţa are o evoluţie plată, în ultimele zile însă volatilitatea ridicată a alimentat apetitul pentru speculaţii al investitorilor, iar unora dintre aceştia le-a dat suficiente momente de satisfacţie", Ioana Tănase, directorul general al firmei de brokeraj EFG Euro Bank Securities:

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,85%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,31% sub închiderea precedentă.

Acţiunile BRD (BRD) şi Banca Transilvania (TLV) erau în scădere cu 0,9% şi respectiv 4,9% după ce cu două ore înainte de închidere coborâseră cu 6,5% şi cu 6,8%.

Tranzacţiile cu acţiuni au însumat 81,5 milioane lei (19,1 milioane euro), cu 7% sub rulajul sesiunii precedente, de 87,5 milioane de lei (20,5 milioane de euro). Lichiditatea de joi a fost asigurată în proporţie de 42% de patru deal-uri cu 0,62 procente din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) în valoare de 37,2 milioane de lei (8,7 milioane de euro).

Pe bursele europene acţiunile din sectorul financiar au fost cele mai afectate şi au dus pieţele în jos, pentru ca apoi acestea să revină pe creştere. La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra avansau cu 0,6% şi respectiv 0,8%, în timp ce piaţa de la Paris era în scădere cu 0,5%.

Revenirea pieţelor a fost susţinută şi de un anunţ privind o întâlnire programată pentru marţi între preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel pentru discuţii despre situaţia din zona euro şi alte probleme internaţionale.

Zvonurile care au circulat miercuri pe burse că Franţa ar urma să piardă ratingul "AAA", negate ulterior de agenţiile de evaluare financiară, au contribuit la declanşarea celei mai mari creşteri de la criza din 2008 a indicatorului european care măsoară costurile de asigurare a datoriilor împotriva riscului de neplată.

Ulterior, unele surse citate de Reuters au declarat că această amplificare bruscă a percepţiei riscului, împreună cu scăderi puternice ale cotaţiilor băncilor franceze au determinat unele bănci asiatice să accelereze analiza riscului liniilor de swap şi să ia în calcul o reducere a expunerii faţă de instituţiile de credit din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO