Burse - Fonduri mutuale

Volatilitatea pieţelor internaţionale îi face pe investitori să fie mai prudenţi

Volatilitatea pieţelor internaţionale îi face pe...

Autor: Stefan Musgociu

09.03.2014, 19:28 339

Pieţele internaţionale, în special cele eu­ro­pene, continuă să înregistreze osci­laţii importante de la o zi la alta, ceea ce-i determină pe investitorii de pe bur­sa lo­cală să fie mult mai prudenţi şi să nu se arunce la cumpărare. Doar convo­că­rile adunărilor generale ale acţionarilor mai reuşesc să mişte sem­nificativ preţurile ac­ţiu­nilor, iar lichiditatea de pe bursă este din nou în scădere.

Bursa de la Bucu­reşti a urmat vineri linia bur­selor externe şi a scă­zut cu 0,51% (indi­cele BET-C), într-o piaţă unde cei mai mulţi inves­ti­tori au continuat să nu in­tre la tranzacţionare, ast­fel că lichiditatea abia a depăşit 15 milioane lei.

Piaţa locală a scăzut luni cu 3,31% sub presiunea corecţiilor înregistrate de bursele internaţionale din cauza tensiu­nilor în creştere din Ucraina. Temerile investitorilor s-au temperat şi pieţele au revenit marţi pe verde, după ce preşe­din­tele rus Vladimir Putin a declarat că o intervenţie militară în Ucraina nu este nece­sară în acest moment, fiind o opţiu­ne rezervată pentru cazuri extreme.

Bursa de la Bucureşti a crescut cumulat cu 2,8% în şedinţele de marţi, miercuri şi joi, recuperând o parte din corecţia înregistrată luni.

La debutul şedinţei de vineri, piaţa a fost uşor pe verde, însă după prima oră a trecut pe scădere. Punctul maxim atins de indicele general al bursei BET-C a fost cu numai 0,27% peste nivelul de joi, iar punctul minim al zilei a fost cu 0,61% sub sesiunea precedentă.

Astfel, indicele BET-C a scăzut cu 1,11% în prima săptămână din luna mar­tie, iar raportat la nivelul de la sfârşitul anului trecut, indicele este cu 3,34% mai jos.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,9% în această săptămână, iar faţă de nivelul din 2013 este în scădere cu aproape 1,8%.

Fluctuaţiile uşoare de vi­neri au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de acţiuni. Investito­rii au tranzacţionat în total acţiuni de 15,2 mil. lei (3,4 mil. euro), mai puţin de jumătate din rulajul de joi, de 38 mil. lei (8,4 mil. euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au pla­sat indicele BET-NG cu 0,55% sub ni­velul de joi. Indicele BET-FI, al ac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,94%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Trans­gaz (TGN) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de aproape 6 mil. lei şi, respectiv, de 2,5 mil. lei. Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 0,23%, la 0,439 lei, iar acţiunile Transgaz au coborât cu 0,75%, la 192,15 lei. Titlurile Fondului Proprietatea au coborât cu aproape 1%, la 0,812 lei, pe al treilea rulaj din piaţă, de 1,6 mil. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO