Burse - Fonduri mutuale

Volksbank renunta la creditele de consum in valuta

12.06.2008, 21:32 21

Volksbank, unul dintre jucatorii care au avut in ultimii ani o crestere rapida pe retail, a scos din oferta creditele de nevoi fara garantii in valuta.
Decizia austriecilor vine dupa un sir lung de discutii privind riscul finantarilor in valuta, timp in care pe piata au aparut mai multe opinii potrivit carora bancile ar trebui sa fie mai temperate.
La inceputul lui mai, Andreas Treichl, seful Erste Bank si presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR, a apreciat ca ar trebui limitat accesul populatiei la creditele in valuta. El a spus ca a demarat discutii cu oficialii BNR si cu celelalte banci, pentru a obtine acorduri pentru renuntare, intr-o prima faza, la creditele de consum in valuta.
Treichl s-a aratat puternic impotriva creditarii in monede exotice, precum francul elvetian sau yenul japonez, considerand ca pot aparea probleme de refinantare, in conditiile in care aceste monede sunt putin lichide. Si Herbert Stepic, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Raiffeisen Bank Romania, nota la sfarsitul lunii trecute ca imprumuturile in valuta presupun riscuri. Totusi, Raiffeisen ofera pe piata locala credite in franci elvetieni, dar numai pentru investitii imobiliare.
Si austriecii de la Volksbank au apelat la alternativa finantarilor in franci pentru a-si impulsiona vanzarile.
Banca se concentreaza preponderent pe creditele pe termen lung, garantate cu ipoteca, in timp ce creditul de consum are o contributie marginala.
Oficialii BNR au subliniat in mai multe randuri riscurile induse de avantul creditelor de retail in valuta si chiar au impus bancilor sa majoreze provizionale constituite incepand din martie, iar in paralel mentine de ani buni un nivel foarte ridicat pentru rezervele minime la pasivele denominate in monede straine. Totusi, pana acum banca centrala a evitat sa adopte reglementari prin care sa impuna renuntarea la creditarea in devize.
La inceputul anului alti doi jucatori importanti pe piata de retail - BRD si CEC - si-au ajustat politicile de acordare de imprumuturi in valuta. In timp ce BRD a impus clientilor un prag de venit mai mare pentru accesul la astfel de finantari, CEC a renuntat sa mai acorde credite in devize clientilor cu venituri reduse.
Si Volksbank a ridicat in primavara pragul de venit minim cerut clientilor de la 300 la 500 de euro (la nivel de familie). La inceputul anului, Gerald Schreiner era unul dintre bancherii care spuneau ca politicile de creditare sunt destul de prudente si nu ar trebui intarite.
Din iunie Volksbank va oferi finantari pentru consum doar in lei, la o dobanda de 12% pe an. Pe langa dobanda, banca mai percepe un singur comision lunar, de 0,59% calculat la sold. Astfel, dobanda anuala efectiva pentru Easy Credit Plus este de 21% pe an. Suma maxima care poate fi imprumutata este de 36.000 de lei, iar venitul minim cerut clientilor este de 200 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO