• Leu / EUR4.9036
  • Leu / GBP5.4789
  • Leu / USD4.5570
Burse - Fonduri mutuale

Vor fi aleşi în mod transparent, prin concurs, cei cinci reprezentanţi ai statului la FP?

Vor fi aleşi în mod transparent, prin concurs, cei cinci reprezentanţi ai statului la FP?
12.08.2010, 23:54 24

Statul român şi-a luat măsuri de siguranţă asupra administrăriiFondului Proprietatea (FP), firma britanică Franklin Templetonurmând să fie supravegheată de cinci reprezentanţi ai acţionarilorcare vor monitoriza investiţiile şi randamentele obţinute deadministrator.
Dacă Franklin Templeton va fi aprobat de acţionari în funcţia dead­mi­nistrator în cadrul AGA din 6 septembrie, con­ducereaFondului Proprietatea va fi schimbată. Actualele organe decon­ducere - directoratul în frunte cu Ionuţ Popescu şi Consiliulde Supraveghere în frunte cu Ene Dinga - vor dispărea, fiindînlocuite de firma britanică Franklin Templeton, care va fiadminis­tratorul unic al Fondului Proprietatea şi societate deadministrare a investiţiilor Fon­dului, potrivit proiectului de actconstitutiv al Fondului Proprie­tatea. Al doilea organ de conducereva fi Comitetul Repre­zen­tanţilor format din cinci membri aleşi deacţionari pentru un mandat de trei ani.
Aceştia vor analiza bugetul de venituri şi cheltuieli şi planul deafaceri înainte de a fi aprobate de acţionari, vor monito­ri­zainvestiţiile, tranzacţiile majore din portofoliu şi randamentele.Modul în care va fi structurat Comitetul Reprezen­tan­ţilor nu estefoarte diferit de actualul Consiliu de Su­pra­ve­ghere care arerolul d a supra­veghea activitatea directoratului. Deşi pe 6septembrie în cadrul AGA vor fi aleşi cei cinci reprezentanţi,Fondul Proprietatea nu a publicat până în prezent niciun criteriude selecţie a repre­zen­tan­ţilor şi nici condiţiile privindexperienţa profesională a candidaţilor.
Miza unui loc în Comitetul Repre­zentanţilor este mare, pentru căcele cinci persoane vor monitoriza activitatea de ad­mi­nistrare aFranklin Templeton - unul dintre cele mai mari administratori defonduri la nivel global. La nivel politic, miza este însă şi maimare, având în vedere că statul român deţine mai mult de jumătatedin Fondul Proprietatea.
De exemplu, în anii trecuţi, şase din cei şapte membri aiConsiliului de Supraveghere au fost numiţi sau revocaţi în funcţiede apartenenţa politică şi de partidul aflat la guvernare. Astfelcă în ultimul an şi jumătate, componenţa Consi­liului deSupraveghere a fost schimbată de trei ori.
De asemenea, durata de viaţă a Fondului a fost prelungită de lazece ani pe o perioadă nelimitată, potrivit proiectului de actconstitutiv. Tot pe 6 septembrie, acţionarii vor trebui să aprobelistarea la bursă a Fon­dului.
Potrivit unor surse citate de Me­diafax, până miercuri, cu şaptezile înaintea încheierii perioadei de înscriere, caietele desarcini privind intermedierea listării Fon­dului au fost cumpăratede diviziile de brokeraj ale BCR, BRD, ING Bank, precum şi deRaiffeisen Capital & Invest­ment (RCI), Wood & CompanyFinancial Services, BT Securities, Alpha Finance, UniCredit CAIBSecurities, KBC Securities şi Inter­capital Invest.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9036
Diferență: 0,0633
Ieri: 4.9005
Azi: 4.5570
Diferență: 1,6666
Ieri: 4.4823
Azi: 5.4789
Diferență: -0,2839
Ieri: 5.4945
Azi: 4.9186
Diferență: 0,2241
Ieri: 4.9076