Burse - Fonduri mutuale

Vot decisiv pentru viitorul BVB şi Templeton la FP săptămâna viitoare

Vot decisiv pentru viitorul BVB şi Templeton la FP...

Autor: Roxana Pricop

23.10.2015, 00:04 751

Săptămâna viitoare vor avea loc două adunări generale ale acţio­na­rilor cu impact puternic asupra pieţei de capital.

Acţionarii Bursei de Valori Bu­cureşti sunt convocaţi în AGA miercuri 28 octombrie, pentru a apro­ba trecerea la sistemul dualist de ad­ministrare, iar joi 29 octombrie acţio­narii Fondului Proprietatea vor evalua în AGA mandatul de adminis­trator al lui Franklin Templeton şi vor decide dacă îi vor acorda un nou mandat.

Creşterea puterii directorului executiv al Bursei de Valori Bucureşti alături de reducerea numărului de membri ai consiliului de supraveghere de la nouă la şapte sunt modificările aduse de trecerea la sistemul dualist de administrare.

Conducătorii SIF-urilor ar putea intra în conducerea BVB, însă cuvântul final pe acest subiect îl va avea Autoritatea de Supraveghere Financiară. Recent, ASF a supus dez­baterii publice un proiect de modi­ficare a Regulamentului numărul 2/2006 care stabileşte, printre altele, că ad­mi­nistrarea unei burse de valori poate fi încredinţată şi unui consiliu de supraveghere şi unui directorat.

Franklin Templeton, managerul activelor de 12,1 mld. lei ale Fondului Proprietatea (FP), a convocat acţio­narii în adunare generală pe 29 octo­m­brie pentru a-i aproba prelungirea mandatului de administrare cu încă doi ani, printr-o entitate afiliată din Lu­xem­burg.

Managerul le mai cere acţio­narilor mandat până pe 31 decembrie 2016 să poată vinde discreţionar până la 30% din activele fondului pe an.

Acţiunile BVB s-au corectat cu 4,7% din momentul convocării AGA, tranzacţionându-se la o cotaţie de 30 de lei/titlu în prezent. Acţiunile FP sunt cotate la un preţ de 0,79 lei/unitate, similar cu cel din ziua con­vocării AGA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO