Burse - Fonduri mutuale

Vremuri grele pentru investitori: bursa chinezească atinge minimul ultimilor doi ani

Vremuri grele pentru investitori: bursa chinezească...

Autor: Dan Grigore Ivan

19.10.2018, 00:00 791

Perioada grea a bursei chinezeşti este reliefată şi de cel mai recent minim atins de piaţa de capital din Shanghai, 2.480 puncte, cel mai mic nivel din ultimii doi ani.

Piaţa chineză a înregistrat o scădere de 2,94% doar joi. Bursa a fost puternic afectată în 2018, înregistrând o depreciere de aproape 25% de la începutul acestui an, în contextul tensiunilor comerciale între Statele Unite ale Americii şi China.

Administraţia americană a impus mai multe taxe vamale către Beijing, oficialii chinezi avertizând de fiecare dată că vor răspunde cu aceeaşi monedă. Bursa americană, luată în general, afişează o apreciere în jur de 5% în 2018, însă s-au înregistrat şi peste Ocean scăderi ale companiilor ce exportă către China.

Administraţia americană reclamă un deficit comercial în creştere faţă de China, dar şi faţă de Europa, Canada sau Mexic.

Deficitul comercial al Americii faţă de China este de 350 miliarde dolari, cu 100 miliarde dolari mai mare faţă de acum un an. Ca formă de remediere a acestor dezechilibre americane, administraţia Trump a impus taxe vamale faţă de un pachet de importuri chinezeşti de aproximativ 200 miliarde dolari.

Scăderea bursei chinezeşti a venit simultan şi cu o atingere a minimului de la începutul lui 2017 a yuanului în faţa dolarului, după ce banca centrală americană a confirmat că va menţine politica de creştere graduală a dobânzilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO