Burse - Fonduri mutuale

Wall Street-ul avertizează investitorii să nu „cumpere scăderile”, întrucât piaţa „bear” s-ar putea lungi până în 2023

Wall Street-ul avertizează investitorii să nu...

Autor: Eduard Ivanovici

23.08.2022, 00:00 1284

Investitorii optimişti (bullish) au început în ultimul timp să creadă că acţiunile din Statele Unite au intrat pe un trend mult aşteptat de creştere, după o dezamăgitoare primă jumătate a anului.

De exemplu, Tom Lee – cofondator al firmei de cercetare Fundstrat şi unul dintre cei mai cunoscuţi strategi de pe Wall Street – crede că declinul resimţit de preţurile acţiunilor se apropie de final şi consideră că raliul înregistrat în ultima perioadă de marii indici bursieri din SUA semnalează un nou maxim istoric până la finele lui 2022“, conform Business Insider.

„S&P 500 şi Nasdaq Composite 100 au crescut cu circa 17%, respectiv 20% în ultimele două luni, în vreme ce investitorii au găsit un motiv de bucurie în declaraţiile Rezervei Federale, conform cărora instituţia îşi va baza creşterile de dobândă pe un complex set de informaţii, la care se adaugă datele privind inflaţia de luna trecută, în scădere faţă de luna iunie. Combinaţi, cei doi factori au redus temerile privind intrarea în recesiune a primei economii a lumii.

Totuşi, unele dintre cele mai mari importante nume de pe Wall Street tind să aibă altă părere. Analiştii unora dintre principalele bănci la nivel global argumentează că recentul trend de creştere nu reprezintă decât un raliu pe fondul unei pieţe „bear”, definit printr-o creştere bruscă a acţiunilor, urmată de o scădere pe termen lung.

„Acţiunile rămân costisitoare, în ciuda pieţei bear. De fapt, sunt mai scumpe după raliul de 17% al S&P 500”, spune Savita Subramanian, strateg în cadrul Bank of America.

Între timp, Jason Draho, analist al UBS, crede că încă nu a sosit momentul ca investitorii să „cumpere scăderile”, iar dezamăgitoarele date economice ar putea trage tot mai în jos acţiunile americane.“„Faptul că devii mai optimist în mediul actual de incertitudine nu te face mai puţin vulnerabil în faţa ştirilor negative”, adaugă Draho, care conduce divizia băncii elveţiene dedicată activelor americane.

Scenariul de bază de pe Wall Street spune că acţiunile nu vor cunoaşte o revenire în adevăratul sens al cuvântului decât în momentul în care Fed va începe să scadă ratele dobânzilor. Banca centrală americană a crescut dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază în iunie şi iulie pentru a combate o inflaţie care a ajuns la maximul ultimilor 40 de ani.

Mike Wilson, director de investiţii al băncii Morgan Stanley, avertizează aşadar investitorii să nu mizeze prea curând pe o întrerupere a deciziilor de înăsprire a politicii monetare. CIO-ul spune, de altfel, că raportul privind forţa de muncă din luna iulie – conform căruia au fost create 528.000 de joburi – i-ar permite Rezervei Federale să majoreze mai agresiv dobânzile.

În aceeaşi notă, Bank of America a declarat recent că seria de creşteri a ratelor dobânzilor va continua până în februarie 2023, ratele nominale ale dobânzilor urmând să atingă 4%. Totodată, Goldman Sachs consideră că pauza ar avea loc la sfârşitul lui 2022.

Deşi pieţele par tentante în momentul de faţă, părerea generală de pe Wall Street spune că investitorii ar trebui să mai aştepte şi să nu efectueze achiziţii în mod nediscriminatoriu, scrie Business Insider.

„Mesajul nostru pentru următoarele câteva luni rămâne în picioare. Raportul risc/câştig este neatractiv, iar piaţa bear rămâne incompletă”, spune Wilson.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO