Burse - Fonduri mutuale

​Wall Street-ul a încheiat marţi cel mai prost trimestru din 1987 încoace: Indicele Dow Jones are minus 23,2%, indicele S&P 500 are o scădere de 19,8%, iar Nasdaq Composite înregistreză minus 11,8% la nivelul primelor trei luni ale anului

​Wall Street-ul a încheiat marţi cel mai prost...

Autor: Tibi Oprea

31.03.2020, 23:28 373

Odată cu şedinţa de tranzacţionare de marţi, bursa americană a încheiat cel mai prost prim trimestru din ultimii 33 de ani, în contextul în care indicele Dow Jones înregistrează la nivelul primelor trei luni ale anului o scădere de 23,2%, în timp ce indicele S&P 500 are un minus de 19,8%, iar Nasdaq Composite înregistreză minus 11,8%, potrivit datelor agregate de ZF.

Astfel, în sesiunea de marţi indicele Dow Jones a scăzut cu 1,84%, indicele S&P a avut minus 1,6%, iar indicele Nasdaq Composite al companiilor din tehnologie a închis în scădere cu 0,95%.

De altfel, cea mai mare parte a scăderilor înregistrate de principalii indici bursieri americani au avut loc în luna martie, respectiv de când pandemia de coronavirus a început să se răspândească cu rapiditate în toată lumea, lovind în aproape toate sectoarele bursiere şi determinând investitorii să-şi lichideze din deţineri.

Indicele Dow Jones a fost cel care a avut de suferit cel mai tare în luna martie, în contextul în care s-a depreciat cu 12,5%, fiind urmat de S&P 500 cu 12,5% şi de Nasdaq Composite cu minus 9%, indicele companiilor sectorului de IT/tehnologie rezistând cel mai şocului determinat de COVID-19.

De asemenea, este pentru prima oară în ultimii 12 ani, respectiv de la circa din 2008, când Wall Street închide fiecare dintre primele trei luni ale anului în scădere, respectiv un minus de 0,2% în ianuarie şi o scădere de 8,41% în februarie.

Cu toate acestea, se putea şi mai rău. Dacă scăderile din şedinţa de marţi ar fi fost mai abrupte, Wall Street-ul ar fi putut închide primul trimestru al anului cu cele mai mari scăderi cumulate din 1938 încoace, dar stimulentele fiscale şi monetare fără precedent luate de SUA au ajutat piaţa de capital americană să se stabilizeze uşor.

Potrivit Reuters, companiile din indicele S&P 500 au pierdut în primele trei luni ale anului peste 5.000 de miliarde de dolari din capitalizare. Sectorul energetic a avut cea mai slabă evoluţia la începutul acestui an, pierzând mai mult de jumătate din valoarea bursieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO