Burse - Fonduri mutuale

Wirecard, cea mai mare fraudă din Europa, a schimbat modul de raportare a fondurilor de pensii private Pilon II din România, unde 7,6 milioane de români contribuie lunar din salariul lor: Fondurile vor deveni mai transparente, după ce ZF a atras atenţia cu privire la investiţia în Wirecard făcută de NN Pensii

O parte din raportul la S1/2020 al NN Pensii, cel mai mare fond Pilon II din România. Administratorul publică doar numele investiţiei, simbolul, valoarea şi ponderea în activul fondului.

O parte din raportul la S1/2020 al NN Pensii, cel mai mare fond Pilon II din România. Administratorul publică doar numele investiţiei, simbolul, valoarea şi ponderea în activul fondului.

Autor: Liviu Popescu

20.12.2020, 10:57 6977

Fondurile Pilon II, unde 7,6 milioane de români au o pensie privată, vor deveni mai transparente după ce ZF a atras atenţia cu privire la investiţia în Wirecard, făcută de NN Pensii, cel mai mare fond.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a schimbat modul de raportare a investi­ţiilor fondurilor de pensii pri­va­te Pilon II, cei mai mari in­vestitori ai bursei locale, dintr-un ritm semes­trial într-unul trimestrial.

Săptămâna aceasta modificările au fost publicate în Monitorul Oficial, intrând oficial în vigoare, ceea ce înseamnă că pe lângă de­cem­brie 2020, când Pilonul II raporta in­vestiţiile sub vechea reglementare, raportarea va trebui făcută şi în martie 2021.

Astfel, fondurile de pensii private din Ro­mâ­nia, care la final de noiembrie 2020 au ajuns la active de 73 mld. lei şi un număr de 7,6 mi­lioa­ne de participanţi, vor deveni mai trans­pa­rente după ce ZF a atras atenţia la începutul anu­lui cu privire la investiţia celui mai mare fond Pilon II în Wirecard, una dintre cele mai mari fraude contabile din Europa. Tot la începutul anului, ZF observa şi că fondurile de pensii private Pilon II au ajuns în materie de transparenţă în spatele SIF-urilor în contextul în care raportările investiţiilor erau făcute doar de două ori pe an.

În Monitorul Oficial din 16 decembrie 2020 au fost publicate modificările pe care ASF le-a adus normei privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor private astfel că de la data publicării admi­nistratorii de pensii private vor raporta tri­mes­tri­al structura detaliată a investiţiilor, şi nu semestrial cum o făceau până acum.

„Trimestrial, până la finalul trimestrului următor, administratorul are obligaţia de a publica pe pagina proprie de internet, pentru fondul de pensii administrat privat, structura portofoliului de investiţii, prevăzută în cadrul anexei 12 detaliată, pentru fiecare instrument financiar şi pentru fiecare emitent, cu date referitoare la valoarea actualizată în lei şi ponderea deţinută în activul total al fondului de pensii administrat privat la data încheierii trimestrului“, se arată în Monitorul Oficial. Norma intră în vigoare la data publicării.

Cel mai probabil această modificare a normei cerută de ASF are legătură şi cu prăbuşirea Wirecard în Germania în contextul în care această companie a fost şi în portofoliul NN Pensii.

Săptămâna trecută ZF a întrebat în cadrul unei conferinţe organizată de ASF care au fost factorii care au stat la baza deciziei de schimbare a raportării fondurilor de pensii private Pilon II. La această întrebare au răspuns atât Dan Armeanu, vicepreşedinte ASF şi responsabil cu sectorul pensiilor private, dar şi Nicu Marcu, preşedintele ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO