Burse - Fonduri mutuale

Wood & Company devine market maker al OMV Petrom pentru a creşte lichiditatea celei mai mari companii de energie din Sud-Estul Europei

Wood & Company devine market maker al OMV Petrom pentru a...

Autor: Tibi Oprea

03.09.2020, 12:05 274

OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie de energie din Sud-Estul Europei şi cea mai valoroasă companie de la Bursa românească, va beneficia începând cu data de 3 septembrie de serviciile de market making ale emitentului oferite de cehii de la Wood & Company Financial Services, una dintre cele mai importante bănci de investiţii din Europa emergent.

„Suntem încântaţi să vedem două companii foarte importante precum OMV Petrom şi Wood & Company Financial Services că-şi unesc energiile pentru a creşte lichiditatea acţiunilor celei mai mari companii româneşti şi, totodată, un campion în domeniul energetic în Sud-Estul Europei. Acţiunea OMV Petrom este deja una dintre cele mai lichide acţiuni de la BVB, iar o lichiditate îmbunătăţită îi poate creşte şansele să fie inclusă în indicii FTSE Russell pentru pieţe emergente”, a declarat Radu Hanga, Preşedinte CA, Bursa de Valori Bucureşti.

Activitatea de Market Maker al Emitentului va fi prestată de Wood & Company Financial Services în baza unui contract semnat cu OMV Petrom.

„Contractul cu Wood & Company pentru servicii de Market Making pentru Emitent, are ca scop creşterea lichidităţii acţiunilor noastre, reducerea volatilităţii preţului şi atragerea de noi investitori în acţiunile OMV Petrom. În 2019, compania noastră a avut una dintre cele mai bune performanţe dintre companiile incluse în indicele BET, oferind acţionarilor un randament total de 59%. În acest an, în pofida mediului dificil generat de pandemia COVID-19, am decis să menţinem propunerea iniţială de dividend şi am distribuit un dividend pe acţiune cu 15% mai mare faţă de anul anterior, cu o rată de distribuţie a profiturilor de 48%. Pe viitor, ne-am luat angajamentul de a continua să maximizăm randamentul deţinerilor acţionarilor noştri, pentru a rămâne o propunere atractivă de investiţie, susţinută de standardele noastre ridicate de siguranţă, de un business sustenabil şi integrat, profituri reziliente şi eficienţa costurilor”, a afirmat Alina Popa, Director Financiar al OMV Petrom.

„WOOD & Company este mândră să devină Market Maker al Emitentului pentru OMV Petrom. Credem că acest pas va contribui la creşterea lichidităţii globale, care într-un final va fi ceva pozitiv pentru toţi participanţii la piaţă”, a afirmat Josef Kohout, Head of Trading Praga, WOOD & Company.

„Ne bucură decizia OMV Petrom de a colabora cu Wood & Company în cadrul acestui program de Market Maker, lansat de BVB în urmă cu un an, fiind foarte important ca lichiditatea acestei companii etalon pentru Bursa de Valori Bucureşti să se îmbunătăţească. Deja avem 5 companii care beneficiază de acest serviciu de market making şi sperăm să avem cât mai multe companii care să înţeleagă că o lichiditate mai bună a acţiunilor lor atrage mai mulţi investitori, mai ales în cazul companiilor care au şi perspective de a intra în indicii FTSE Russell de Pieţe Emergente, cum este, evident, şi cazul OMV Petrom”, a spus Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori Bucureşti.

Acţiunile OMV Petrom au înregistrat un rulaj de aproape 890 milioane lei în anul 2019 la BVB, respectiv o cotă de piaţă de 9,2%. OMV Petrom este una dintre cele mai lichide acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, fiind inclusă în aproape toţi indicii BVB, respectiv în BET, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR, BETPlus, BET-NG, BET-BK şi ROTX.

Market Makerul Emitentului (MME) este participantul la sistemul de tranzactionare al BVB care şi-a asumat rolul de a susţine lichiditatea unui instrument financiar, în baza unui contract încheiat cu emitentul instrumentelor financiare respective, precum şi cu BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO