Burse - Fonduri mutuale

XTB România: Energia solară va depăşi producţia de energie din cărbune în 2025, iar China va rămâne actorul principal în producţia de panouri şi echipamente, ceea ce înseamnă că Europa are nevoie să îşi dezvolte tot mai mult propriile capacităţi

XTB România: Energia solară va depăşi producţia de...

Autor: Roxana Rosu

07.12.2022, 09:53 222

Energia solară va depăşi producţia de energie din cărbune în prima parte din 2025, estimează Agenţia Internaţională pentru Energie, iar China va rămâne actorul principal  în producţia de panouri şi echipamente, ceea ce înseamnă că Europa are nevoie să îşi dezvolte tot mai mult propriile capacităţi, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

În condiţiile preţurilor ridicate la energie, apetitul pentru sisteme solare, în interiorul categoriei mai largi a surselor regenerabile, a crescut puternic în ultima perioadă. În Europa, o serie de proiecte majore sunt anunţate în sudul continentului, un exemplu fiind grupul italian Enel care are în plan investiţii de 600 milioane euro în Sicilia şi majorarea producţia fabricii de panouri solare 3Sun de 15 ori.

Costurile de producţie în China rămân mai scăzute decât cele din Europa, dar continentul încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare, după ce blocajele din ultimele luni au atras atenţia asupra riscurilor dependenţei de regiuni îndepărtate pentru producţia de bunuri esenţiale.

În medie, panourile actuale la preţ accesibil ating în jur de 20% eficienţă, deşi unele variante depăşesc 22%.

Pentru operatori va conta însă raportul dintre preţ şi producţia totală de energie, nivelul de eficienţă fiind calculat inclusiv în funcţie de durata de viaţă a proiectelor, costul panourilor, al altor echipamente şi costul de întreţinere.

UE are obiectivul de a instala 600 GW până în 2030, iar, potrivit grupului SolarPower Europe, în 2022 au fost instalate panouri de 40 GW.

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) anticipează că energia solară va depăşi producţia de energie din cărbune în prima parte din 2025, iar China va rămâne actorul principal  în producţia de panouri şi echipamente, cu o cotă de 75% în 2027, în scădere de la 90% în prezent.

Pe pieţele bursiere, unele din companiile majore din sectorul panourilor şi echipamentelor solare au avut un an foarte volatil, reuşind totuşi să ofere o performanţă bună relativ la indicele S&P500 al bursei americane, aflat în scădere de 16,6% anul acesta (până pe 5 decembrie).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO