Burse - Fonduri mutuale

XTB: Un sfârşit de an volatil pentru „aurul negru”. Scenarii posibile pe piaţa petrolului

XTB: Un sfârşit de an volatil pentru „aurul negru”....

Autor: Eduard Ivanovici

25.11.2022, 00:02 433

Felul în care va funcţiona efectiv procesul de fixare a unui preţ-limită pentru petrolul rusesc transportat pe mare induce incertitudini suplimentare pentru oferta de pe piaţa petrolului, care se adaugă celor referitoare la evoluţia măsurilor de închidere a unor regiuni în China, ori la mersul economiilor comprimate de inflaţie şi tendinţa de creştere a dobânzilor.

În aceste condiţii, discuţiile despre scenariile de viitor trebuie să ia în considerare benzi de eroare considerabil mai groase decât în mod normal, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România. Petrolul tranzacţionat în SUA a început anul la 75,69 dolari/baril şi a închis la 77,94 dolari pe baril sesiunea de miercuri 23 noiembrie.  Diferenţa modestă dintre aceste două capturi temporale ascunde povestea lucrurilor care s-au petrecut într-un an cu dislocări geopolitice masive. Oscilaţii majore au ţinut traderii în alertă, dar au fost completate de turnuri surprinzătoare. 

Astfel, prima parte a anului a adus, pe seama izbucnirii conflictului din Ucraina, creşteri masive, cu un vârf de peste 130 de dolari/baril. În schimb, de la jumătatea lui iunie s-a observat un trend descendent, indus de reaşezarea aşteptărilor şi sentimentului traderilor, dolarul tot mai puternic, aşteptările referitoare la încetinirea economiei mondiale, o resetare a fluxurilor de petrol şi erodarea consumului adusă de restricţiile din China.

Luni, informaţiile despre o majorare a producţiei de către OPECĂ au generat alte scăderi, însă Arabia Saudită a negat ulterior informaţiile. Preţurile au desenat un „canion”, scăzând brusc, păstrând o perioadă nivelul coborât, şi revenind apoi, la fel de rapid, pe seama dezminţirilor, continuă analistul. Este un semn al sensibilităţii pieţei, indiferent de sens, şi o avertizare că apele liniştite ale prezentului nu sunt o garanţie a comportamentului viitor al pieţei. Miercuri, petrolul a înregistrat o nouă scădere de peste 3% pentru Brent şi peste 4% pentru WTI. Stocurile de petrol au scăzut cu 1,1 mil. barili, mai puţin decât estimările, iar cele de benzină au crescut neaşteptat cu 3,1 mil. barili în SUA.

Un alt factor de presiune descendentă, alături de menţinerea restricţiilor în China: discuţiile despre instituirea unui plafon al preţurilor pentru ţiţeiul rusesc. Acesta urmează a fi stabilit, dar este văzut în zona 65-70 de dolari/baril, potrivit unui oficial european, unele estimări anterioare mergând chiar spre 60 dolari/baril. În perspectivă apropiată, începând din decembrie, piaţa ar putea deveni şi mai volatilă. Data de 5 decembrie este foarte importantă în calendarele investitorilor: nu doar că ar putea oferi claritate în privinţa preţului-plafon pentru petrolul rusesc, transportat pe mare, dar este aşteptată pentru impunerea embargoului european. Importurile din Rusia de 1,1 mil. de barili pe zi urmează să intre sub embargo, potrivit estimărilor IEA (Agenţia Internaţională pentru Energie).

Nu este clar în ce măsură va fi Rusia capabilă să redirecţioneze petrolul spre state precum India, Turcia şi China, ale căror importuri s-au stabilizat recent. Faţă de previziunile de acum câteva luni însă, mediul economic este diferit: aşteptările de recesiune, fie şi de scurtă durată, s-au înmulţit, venind inclusiv dinspre oficiali ai băncilor centrale, din Europa sau din SUA. Indicatorii de tip PMI oferiţi de Markit, atât în industrie, cât şi în servicii, se aliniază acestei tendinţe, şi sugerează contracţie atât în Germania ori, la nivel agregat, în zona euro, cât şi în Marea Britanie şi SUA, explică reprezentantul XTB. Faţă de aşteptări, datele din sectorul industrial din Germania au fost sensibil mai bune, contribuind la un nivel mai optimist şi pentru întreaga zonă euro, dar au rămas în regiunea care indică o scădere a activităţii. În acest timp, SUA au înregistrat o alunecare semnificativă şi neaşteptată atât pentru domeniul serviciilor, cât şi pentru cel industrial.

Economiile slăbite consumă mai puţin, în timp ce, sub povara inflaţiei, consumatorii devin mai atenţi la deplasări, optimizând utilizarea vehiculelor sau căutând soluţii de transport alternativ, cu efect asupra consumului de petrol, dar şi a anticipărilor pentru consumul viitor. Deşi explicabilă post-factum, scăderea preţului petrolului, atât WTI cât şi Brent, a constituit o surpriză, cu atât mai mare cu cât se află în contrast puternic cu salturile pronunţate din primele luni ale anului, şi sancţiunile impuse Rusiei urmează să se înăsprească în curând. Sentimentul actual de piaţă este unul relativ pesimist.  Piaţa petrolului este cunoscută, însă, pentru potenţialul de a se răzgândi brusc. Ar putea fi luna decembrie una cu episoade de creştere pentru petrol? Dolarul american s-a oprit din apreciere, înregistrând recent o alunecare, şi aprovizionarea pieţei cu carburanţi, în special motorină, ar putea forţa desenarea unor noi lanţuri de aprovizionare.  Dincolo de mediul actual, care justifică prin prisma economiei reale îngrijorarea arătată de traderii de petrol pe piaţă, raportul risc/recompensă s-ar putea modifica, susţinând şi opinii mai optimiste. Astfel, unii participanţi la piaţă ar putea vedea riscuri la adresa ofertei, creând posibilitatea unor episoade  şi, posibil, chiar a unei tendinţe mai susţinute de tip ascendent, depinzând de factori dificil de anticipat în prezent, în luna decembrie, este concluzia analistului XTB România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO