Burse - Fonduri mutuale

ZF Capital Markets Summit 2023. Alina Popa, OMV Petrom: Mai mult ca niciodată, avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate fiscală şi de reglementare pentru a ne realiza planurile majore de investiţii

ZF Capital Markets Summit 2023

ZF Capital Markets Summit 2023. Alina Popa, OMV Petrom:...

Autor: Eduard Ivanovici

13.03.2023, 12:53 976

Prezentă la ediţia din 2023 a „ZF Capital Markets Summit: A unique opportunity in 2023. Regional overview”,  conferinţă organizată de ZF pe 13 martie la hotelul Marriott din Capitală, Alina Popa, CFO al OMV Petrom (SNP), a spus că, în contextul actual, societatea de 30 miliarde de lei capitalizare are nevoie de stabilitate la nivel fiscal pentru a-şi duce la capăt planurile incluse în bugetul de investiţii de 11 miliarde de euro până în 2030.

„Pentru 2023 am anunţat un buget de investiţii cu 70% mai mare decât în anul precedent, la şase miliarde de lei. Jumătate intră în zona de explorare şi producţie – investiţii în foraj, intervenţii la sondă. Avem investiţii în rafinare de peste două miliarde de lei, cât şi o revizie majoră planificată la rafinăria Petrobrazi. De asemenea, avem investiţii în zona de gaze şi energie, cât şi o revizie planificată pe segmentul de regenerabile. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate fiscală şi de reglementare pentru a realiza toate aceste planuri majore de investiţii”, explică reprezentanta celei mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti.

 

Alte afirmaţii din cadrul conferinţei:

 
  • Aşa cum ştiţi, suntem mai aproape decât oricând de decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun.  În anul 2023 am planificat investiţii de aproximativ 600 de milioane de lei pentru Neptun. Decizia finală de investiţie pentru Neptun este planificată pentru jumătatea lui 2023.
 
  • Prima moleculă de gaz va fi undeva în 2027. România va deveni exportator de gaze naturale, Neptun urmând să genereze mai mult gaz decât avem nevoie, lucru cu o importanţă strategică deosebit de mare în contextul în care ne aflăm.
 
  • Confirm că ANAF este în continuare în control la noi. Nu avem o concluzie a echipei de control în acest sens (taxa de solidaritate – n.r.) pentru 2022. Chiar dacă această taxă nu a fost aplicabilă pentru OMV Petrom, am plătit taxe record în 2022. Doar cele nou introduse sunt în valoare de două miliarde de lei. Nu există un provizion pentru această taxă de solidaritate.
 
  • Dividendele speciale vor fi influenţate de trei elemente: 1) costurile finale estimate pentru proiectul Neptun, întrucât acum desfăşurăm procesul de achiziţii şi vom avea estimări mult mai precise până la jumătatea anului; 2) intervenţiile fiscale şi de reglementare, aici intrând şi taxa de solidaritate. Vom vedea concluzia până la mijlocul anului; 3) contextul de piaţă. Vom vedea unde vor fi preţurile la gaze, ţiţei, electricitate, cât şi rezultatele noastre financiare la şase luni.
 
  • Având aceste elemente clare, vom fi în măsură să anunţăm piaţa de capital asupra dividendului special. Credem că vom fi situaţia de a anunţa un asemenea dividend, doar mărimea acestuia va fi influenţată de respectivele trei elemente.
 
  • Avem licitaţii în desfăşurate (pentru Neptun Deep – n.r.) în cadrul cărora cerem oferte. Unele sunt ferme, altele sunt preliminare de la furnizori. Ofertele ne dau costurile, întrucât acum avem nişte estimări. Estimăm că partea noastră de 50% va costa circa două miliarde de euro. Vom avea nişte estimări mult mai precise pe baza ofertelor de la diverşii furnizori pe care îi accesăm.
 
  • Vedem inflaţia crescând, cu presiune asupra investiţiilor şi costurilor operaţionale. Încercăm să fim competitivi şi să o contrabalansăm cu măsuri de eficientizare, dar este foarte dificil deoarece ea are un nivel foarte ridicat şi nu vedem semne de reducere.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO