Burse - Fonduri mutuale

ZF Capital Markets Summit 2023. Horia Gustă, AAF: La finalul lunii ianuarie avem cel mai mare număr de investitori în fondurile de investiţii în acţiuni, peste 52.000. Subscrieri pozitive în prima lună a anului

ZF Capital Markets Summit 2023

ZF Capital Markets Summit 2023. Horia Gustă, AAF: La...

Autor: Eduard Ivanovici

13.03.2023, 11:44 140

Numărul investitorilor în fonduri de investiţii cu expunere exclusiv pe acţiuni ajungea la sfârşitul lui ianuarie la un nivel record de peste 52.000, a declarat Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri. Evoluţia vine după un 2022 în care activele administratorilor cu prezenţă în România au scăzut cu aproximativ 31%.

„Cred că suntem pe un drum bun cu bursa, fondurile şi administratorii de fonduri, în sensul în care la finalul lunii ianuarie avem cel mai mare număr de investitori în fondurile de investiţii în acţiuni, peste 52.000. Avem anul trecut cinci noi administratori de fonduri de investiţii alternative, urmaţi de încă un ETF lansat luna trecută care a adunat aproape o mie de investitori”, spune Horia Gustă, făcând referire la ETF-ul Energie Patria-TradeVille (simbol bursier PTENGETF) al Patria Asset Management.

Preşedintele AAF a fost invitat ZF Capital Markets Summit, eveniment organizat de Ziarul Financiar în data de 13 martie. Conferinţa dedicată în exclusivitate investiţiilor pe piaţa de capital a ajuns anul acesta la a doua ediţie.

„După cum ne arată luna ianuarie, avem subscrieri pozitive, dar avem mult de recuperat. Mi-aş dori ca la finalul anului să ne întoarcem la activele din ultimii doi ani pentru că nivelul activelor din fonduri deschise de investiţii nu a mai fost atât de jos din 2013.”

 

Ce a mai afirmat Horia Gustă:

 
  • Evoluţia activelor anul trecut a fost în linie cu pieţele externe, cu excepţia fondurilor de investiţii alternative care au înregistrat creşteri, faţă de pieţele din Europa care au avut scăderi. Deci suntem pe un drum bun, însă trebuie să muncim cu toţii.
 
  • Anul trecut în luna iunie, OCDE a lansat un studiu despre ce se poate face pentru dezvoltarea pieţei de capital şi erau foarte multe măsuri, printre care poate cea mai importantă era definirea entităţilor responsabile de anumiţi paşi, începând cu Ministerul de Finanţe, ASF, bursa, AAF, BNR etc. Sunt foarte măsuri bune, însă aş vrea să le spun doar pe cele din sarcina AAF. Prima măsură era egală de impozitare, care s-a schimbat în România de la 1 ianuarie 2023, vorbind despre reţinerea la sursă.
 
  • Sunt multe alte măsuri, precum creşterea nivelului de economisire de către retail sau gospodării. O altă măsură este legată de creşterea numărului de instrumente financiare listate.
 
  • De asemenea, o măsură interesantă făcea referire la încurajarea creării de fonduri care să  investească în produse diversificate care să includă bonduri corporative nefinanciare. Un focus special trebuie acordat instrumentelor de pe AeRO pentru a finanţa companiile de mărimi medii prin obligaţiuni corporative.  Trebuie să ne gândim cu toţii că asta trebuie să fie o soluţie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO