Burse - Fonduri mutuale

ZF Capital Markets Summit 2023. Ivan Kurtovic, InterCapital AM: Suntem în plin proces de creare a unui ETF bazat pe indicele BET, care ar fi listat la Zagreb şi Ljubljana. Sperăm să primim aprobare în următoarele 2-3 săptămâni

ZF Capital Markets Summit 2023

ZF Capital Markets Summit 2023. Ivan Kurtovic,...

Autor: Eduard Ivanovici

13.03.2023, 16:23 168

InterCapital Asset Management, societate de administrare a investiţiilor care a introdus diverse produse şi servicii noi pe pieţele de capital din regiune, cum ar fi lansarea primelor ETF-uri (fonduri tranzacţionate la bursă) în Croaţia pe baza indicilor Bursei de Valori Zagreb şi ai Bursei de Valori Ljubljana, cotate de asemenea în Slovenia, se pregăteşte să creeze un ETF care ar replica indicele bechmark-ul BET al Bursei de la Bucureşti.

„În urmă cu doi ani am lansat primele ETF-uri bazate pe pieţele din Croaţia şi Slovenia, fiind listate pe ambele burse. Acum suntem în proces de creare a unui ETF care ar replica indicele BET şi sperăm să primim aprobare din partea autorităţilor în următoarele 2-3 săptămâni”, spune Ivan Kurtovic, CEO al InterCapital AM.

Reprezentantul companiei – cel mai mare administrator de investiţii independent din Croaţia, care gestionează active de circa 400 milioane de euro în Europa de Sud şi de Est – a fost prezent la ZF Capital Markets Summit 2023, conferinţă dedicată în exclusivitate investiţiilor pe piaţa de capital, ajunsă anul acesta la a doua ediţie.

„Sperăm să îl listăm aici cât mai repede, însă acest lucru nu se află în controlul nostru. Avem investiţii pe piaţa din România de peste zece ani şi vedem întreaga regiune de sud-est a Europei drept un teren propriu. Fără iniţiative de creare de produse noi şi fără promovarea de produse ieftine şi atractive, îndreptate către mediul de retail şi investitorii instituţionali străini, regiunea nu poate decât să rămână la nivelul actual”, adaugă Ivan Kurtovic.

 
 

Ce a mai afirmat CEO-ul:

 
  • Ideea noastră este să ducem aceste produse pe pieţele UE şi către investitorii instituţionali. Pasul principal ar fi creştem popularitatea acestor produse în rândul investitorilor locali de retail.
 
  • De la declanşarea războiului din Ucraina, deci de când inflaţia a lovit piaţa, s-a retras mult din fondurile de acţiuni, acesta fiind trendul la nivel global. Povestea s-a aplicat şi la instrumentele cu venit fix. Poate cele care au beneficiat un pic au fost fondurile cu expunere pe piaţa monetară, în special în Statele Unite întrucât ratele dobânzilor au început să crească semnificativ.
 
  • Din octombrie, sentimentul s-a schimbat un pic, investitorii au adus din nou bani în acţiuni, însă cele mai recente ştiri i-au determinat să fie mai precauţi. În ceea ce ne priveşte, portofoliile noastre sunt poziţionate conservator pe segmentul de venit fix, mai exact bonduri de calitate înaltă şi cu durate mai mici. În ceea ce priveşte acţiunile, deţinerile sunt limitate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO