Burse - Fonduri mutuale

ZF Capital Markets Summit 2023. Radu Hanga, preşedintele BVB: Listarea Hidroelectrica va creşte vizibilitatea bursei şi a numărului de investitori, şi va aduce mai aproape calificarea ca piaţă emergentă de către Morgan Stanley Capital Partners

ZF Capital Markets Summit 2023. Radu Hanga, preşedintele...

Autor: Cristina Bellu

13.03.2023, 10:45 353

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, consideră că mult aşteptata listare a Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie electrică, pe piaţa de capital de la Bucureşti, va creşte vizibilitatea bursei şi va constitui un factor important în a aduce piaţa locală de capital mai aproape de calificarea ca piaţă emergentă de către Morgan Stanley Capital Partners.

În plus, această listare va genera şi o creştere a numărului de investitori, dar şi activităţii la nivelul celorlalte companii de la bursă.

“Hidroelectrica va aduce vizibilitate bursei. Va fi încă un emitent care ne va aduce mai aproape de calificarea ca piaţă emergentă de către Morgan Stanley Capital Partners. În plus, sigur ne va aduce o creştere a numărului de investitori. În acest context, şi noi, şi brokerii din jurul nostru, trebuie să fim pregătiţi să procesăm investitorii care se vor uita  şi vor fi aduşi la bursă de listarea Hidroelectrica”, a spus Radu Hanga în cadrul ZF Capital Markets Summit 2023.

Alte declaraţii:

♦ Ne uităm şi la Salrom, care este un  jucător important pe zona de resurse. Agricover este un alt jucător important pe zona de agricultură, care vine spre bursă.  Toate aceste lucruri vor genera vizibilitate pentru bursă, implicit şi pentru restul companiilor listate, pentru că vor exista investitori care vor vrea să investească în Hidroelectrica, apoi vor vrea să investească într-un portofoliu.

♦ Dacă ne uităm la ce se întâmplă în România vedem o creşetre a economiei locale, o creştere a numărului de companii care vin spre bursă (în ultimii 2 ani), vedem o creştere a valorii finanţate prin bursă, plus o schimbare a percepţiei legată de bursă.

♦ Piaţa de capital nu mai este văzută ca un canal de finanţare. Principalul rol este acela de a asigura accesul companiilor la finanţare. Pentru a putea face acest lucru investitorii trebuie să se mişte într-un mediu în care să se simtă siguri, protejaţi. Toată lumea ştie că atunci când investeşti la bursă, fie în acţiuni fie în obligaţiuni, investeşti pentru a realiza un câştig, şi făcând lucrul acesta, evident că îţi asumi un risc. Acum, făcând lucru acesta, componenta de risc dispare, şi cred că este o întrebare pentru noi toţi ce se va întâmpla cu componenta de câştig. Toţi ştim că riscul şi câştigul sunt corelate, iar într-un mediu în care riscul dispare, probabil că şi câştigul se va diminua.

♦ Bursa pentru ecosistem înseamnă în primul rând accesul la finanţare a companiilor, înseamnă poziţionare, comunicare şi vedem lucrurile acestea că se întâmplă.

♦ Acum vedem venind spre bursă companii noi, care nu au un brand foarte putrenic, dar care realizează ce valoare poate să aducă o scenă precum BVB din punct de vedere al vizibilităţii, credibilităţii.

♦ În jurul bursei există o reţea de bokeri care reprezintă interfaţa dintre noi şi companiile care se listează. Pot să spun că la fel ca în 2022, vedem o scădere a numărului de companii care au făcut pasul către listare. Îm 2021, am avut 23 de companii, iar în 2022 doar 11 companii. Este posibil să vedem aceleaşi trend de încetinire, ceea ce nu înseamnă că intenţiile nu există.

♦ Sunt foarte multe companii care se uită la bursă, care este mult mai vizibilă, avantajele pe care le aduce bursa sunt mult mai evidente, singurul subiect sigur este legat de timing, de evaluarea companiilor, de faptul că suntem într-un context în care costul banilor este mai ridicat, evaluările sunt ceva mai reduse şi atunci, toţi antreprenorii încearcă să facă un compromis între a fi mai bine să amâne decizia de listare sau să valorifice oportunităţile pieţei asumându-şi că evaluarea poate nu este optimă.

 


 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO