Burse - Fonduri mutuale

ZF Capital Markets Summit 2023. Ştefan Vuza, preşedintele Chimcomplex: Purtăm negocieri pentru construcţia unei pirolize, o investiţie de 3 mld. euro, care ar putea reduce deficitul comercial cu până la 2 mld. euro

ZF Capital Markets Summit 2023. Ştefan Vuza,...

Autor: Cristina Bellu

13.03.2023, 14:40 2323

Ştefan Vuza, preşedintele Chimcomplex (simbol bursier CRC), cel mai mare combinat de produse chimice din România, cu două platforme la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, spune că în momentul de faţă există negocieri pe care compania le poartă Rompetrol, dar şi cu alţi jucători din domeniu, pentru construcţia unei pirolize, o investiţie care ar putea ajunge la 3 miliarde de euro, şi care ar putea reduce deficitul comercial cu 2 miliarde de euro.

“Sunt în continuare negocieri cu Rompetrol pentru o piroliză. Una este rafinăria, care este industria petrolului şi alta este petrochimia. România are patru pirolize în acest moment, toate închise, iar pornirea unei pirolize ar reduce deficitul comercial cu 2 miliarde de euro, prin faptul că nu am mai importa o serie de produse pe care le-am putea face local, cu o marjă de preţ cu 10-30% mai mică. Investiţia în piroliză se ridică la 3 miliarde de euro, dintre care doar 1,2 miliarde de euro reprezintă cash, iar restul active pe care le avem în conservare şi care aşteaptă să fie puse la lucru”, a spus Ştefan Vuza la ZF Capital Markets Summit 2023.

Alte declaraţii:

♦ Purtăm discuţii chiar şi pentru o piroliză verde. Chimia verde înseamnă produse care nu au ca efect secundar emisia de CO2 în natură. Cererea este mai mică. În final, maximul 2% dintre consumatori sunt dispuşi să plătească dublu pentru astfel de produse.

♦ Noi ne-am putea reprofila să convertim întreg Oltchimul să producă astfel de produse. Avem deja o treime de produse verzi, care nu emit CO2. Dar acest lucru nu se poate face mai devreme de 4-6 ani. Dimensiunea noastră este mijlocie în comparaţie cu alte combinate din Europa, care sunt mult mai mari, şi care nu pot face astfel de viraje. La noi se poate, dar este în analiză să vedem dacă chimia verde va ţine. Deocamdată este doar un trend, iar o investiţie trebuie să aibă o masă critică de cumpărători pentru a fi profitabilă.

♦ Am fi a doua companie din lume care ar putea să facă o investiţie într-o piroliză verde. Prima s-a făcut cu 4,2 miliarde euro. Probabil că noi o să ajungem la mai puţin.

♦ Cred că inflaţia nu este cea reală, ci este mult mai sus. Noi când mergem pe piaţă să cumpărăm, toate sunt mai scumpe cu 20-40% şi atunci recomandarea mea este să nu faceţi investiţii în următorul an pentru că produsele noi sunt mai scumpe, pentru că includ în ele noile scumpiri. Însă trendul va trece. Anul acesta, dacă trebuie să faci investiţii, este bine să o faci pe produse second hand, pentru că piaţa este mult mai bună. În viitor, preţurile vor scădea.

♦ Pentru cei 5.000 de salariaţi pe care îi avem pe orizontală şi pe verticală am majorat salariile (24% anul trecut). Avem stock option plan pentru toţi salariaţii. Am depăşit toate barierele legislative şi se va aplica. 1 milion de acţiuni în fiecare an. În cazul gulerelor albe, profităm şi ne mulăm la fiecare trimestru după realitate. Acum profităm de cele nouă combinate chimice închise în UE. Am indentificat 1.200 de români pe care îi recrutăm să vină înapoi în ţară.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO