Burse - Fonduri mutuale

ZF Deschiderea de astăzi. De ce FP şi KPMG evaluează Hidroelectrica la 9 mld. euro când valoarea altor companii asemănătoare din Europa este dublă? Marius Dan, FP: Fiind o companie necotată se aplică un discount de evaluare. Investitorii instituţionali cred că Hidroelectrica este subevaluată, iar de aceea FP poate avea un avantaj atractiv

Autor: Eduard Ivanovici

05.04.2022, 07:00 847

Listările duale şi singulare ale companiilor europene din pieţele emergente şi de frontieră oscilau în jurul sumei de 3 miliarde de dolari la sfârşit de 2021 Prin comparaţie, o listare de 15% a acţiunilor Hidroelectrica ar valora 2,3 miliarde de dolari şi, în cazul vânzării unui pachet de 20%, valoarea s-ar ridica la peste 3 miliarde de dolari.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie elec­trică la nivel local, ajunge – conform celei mai recente evaluări realizată de KPMG pentru Fondul Proprietatea, acţionar cu o par­ticipaţie de 20% – la evaloare de 9 mld. euro, echivalentul a 45 de miliarde de lei, listarea la Bursa de Valori Bucureşti urmând să elimine dubiile asociate evaluării propriu-zise, spune Marius Dan, director general adjunct al sucursalei din Bucureşti a Franklin Templeton Investments, administratorul FP.

„Cel mai apropiat PER (profit net per ac­ţiune - n.r.) pentru Hidroelectrica este Verbund prin prisma expunerii pe care o au la pro­ducţia de energie hidro şi vedem la ce mul­tipli atractivi se tranzacţionează compania la Viena. Noi avem evaluarea făcută de KPMG, fiind bazată pe multiplul de EBITDA, la care se aplică un procent de dis­count, pentru că este o companie nelistată. De aceea este atât de important ca Hidroelectrica să fie listată la BVB, întrucât atunci nu poate să existe niciun dubiu asupra eva­luării companiei. Astăzi, foarte mulţi in­ves­titori instituţionali sunt de părere că Hidroelectrica este subevaluată, fiind o com­pa­nie nelistată, iar de aceea FP poate avea un avantaj atractiv (...) N-am publicat până acum discountul“,  afirmă Marius Dan, la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi din 4 aprilie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO