Burse - Fonduri mutuale

ZF Deschiderea de astăzi. Ce se mai întâmplă cu listarea Hidroelectrica după modificările ASF. FP: Diminuarea pachetului scos la vânzare este o opţiune. Chiar şi vânzarea prin plasamente private după expirarea lock-upului

Autor: Eduard Ivanovici

11.05.2022, 00:06 2983

În ediţia din 10 mai a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Marius Dan, director general adjunct în cadrul Franklin Templeton Bucureşti, administrator al Fondului Proprietatea, care a discutat despre listarea duală a Hidroelectrica, consorţiul de bănci necesar debutului pe piaţa de capital şi posibilitatea realizării unor plasamente private accelerate.

„(Diminuarea pachetului – n.r.) este o opţiune pentru că regulamentul aprobat de către ASF de a diminua numărul de GDR-uri care poate fi vândut de la 66% la 10% reprezintă o scădere dramatică care face din listarea la Londra un obiectiv foarte dificil de realizat. Bineînţeles, dacă acţionarii vor decide listarea duală conform sfatului băncilor şi consultanţei pe care o vom primi, ne-am aştepta ca acest regulament să fie modificat astfel încât să permită listarea unui procent mai mare de 10% din GDR-uri. Acea modificare nu ne ajută şi, mai mult decât atât, este un semnal dat investitorilor privaţi pentru că poate periclita dezvoltarea pieţei de capital prin a preveni listările campionilor privaţi din România“, a spus Marius Dan.

ZF a scris pe 29 aprilie 2022 că doar 2% din Hidroelectrica vor putea fi listate pe Bursa de la Londra, sau oricare altă bursă externă de altfel, de către Fondul Proprie­tatea prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR-uri), şi nu 13,3% aşa cum prevedea un vechi regulament al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi care a fost schimbat recent.

Cu alte cuvinte ASF a redus drastic numărul de acţiuni (prin GDR-uri) pe care Fondul Proprietatea le poate duce la Bursa de la Londra, de la cel mult 2/3 din numărul total de acţiuni ale ofertei, adică 66% din IPO, aşa cum menţiona articolul 4 al regulamentului ASF din 2013 cu privire la emiterea de certificate de depozit, la 1/10 din numărul de acţiuni scoase la vânzare, adică 10%, potrivit unor modificări consultate de ZF.

Reprezentantul Franklin Templeton oferă în acest sens exemplul UiPath, primul unicorn românesc din IT ajuns pe Wall Street, care şi-ar fi putut lista doar 10% din acţiuni la New York şi 90% la Bursa de Valori Bucureşti sub actualele reguli, adăugând că nu există niciun astfel de regulament care să limiteze numărul de GDR-uri vândute în Uniunea Europeană.

„Această restricţie este mai dură decât în China şi Rusia, care permit vânzarea a 15% prin GDR-uri, respectiv 30%. Pe termen lung, regulamentul poate avea un impact negativ asupra pieţei de capital.“

Administratorul FP plănuieşte să angajeze consorţiul de bănci în următoarele 4-6 săptămâni, iar listarea propriu-zisă să aibă loc până în 15 noiembrie, o dată „ambiţioasă“, conform lui Marius Dan, oferind în acest sens alternativa începutului de an 2023.

„Legat de ABB-uri (plasamente private accelerate – n.r.), în listări există, după cum ştim, o perioadă de lockup. Această perioadă ar putea fi de la 6 la 9-12 luni. După expirarea ei vom putea face astfel de vânzări accelerate dacă va fi cazul. Dar nu ne gândim la acel moment, ne gândim să listăm cât mai mult din Hidroelectrica în oferta iniţială pentru că va fi foarte important pentru PNRR, free float, potenţial, ajutând piaţa de capital din România să atingă obiectivele MSCI pentru actualizare la piaţă emergentă“, spune Marius Dan.

Într-un orizont de timp de 5-6 ani, lichiditatea tinde să se transfere pe piaţa locală, listarea duală reprezentând o modalitate de a atrage investitori străini spre România, consideră reprezentantul Franklin Templeton.

„Ar fi o oportunitate ratată pentru toată lumea dacă acest lucru nu s-ar întâmpla (...) Pentru ca acest pachet să fie vândut la un preţ atractiv pentru noi şi să existe tensiune de preţ în efectuarea ofertei, atunci valoarea ordinelor subscrise ar trebui să se situeze undeva între 6 şi 8 miliarde de dolari.“

 

Alte declaraţii:

Nu am fost surprinşi de limbajul restrictiv „doar la Bursa de Valori Bucureşti“ pentru că este oarecum în linie cu hotărârea AGA luată la sfârşitul lunii martie care a permis începerea listării.

Ne vom baza pe sfatul consultanţilor şi consorţiului de bănci legat de unde ar trebui listată compania. Am avut deja aproximativ 20 de întâlniri cu diferite bănci de investiţii din SUA, Marea Britanie, Europa, fiind interesate să participe în procesul de selecţie. Niciuna dintre aceste bănci nu a spus că oferta poate fi realizată doar la BVB. Toţi au subliniat că, pentru a putea îndeplini acel criteriu de 15%  din PNRR, va fi necesară o listare duală deoarece este o listare foarte mare. Vorbim de un pachet de acţiuni care ar putea fi evaluat între 2,3 şi 3,5 miliarde de dolari.

La BVB, cea mai mare listare de până acum a fost cea a Digi de 200 de milioane de dolari. Prin comparaţie, vorbim de o listare de 10-15 ori mai mare. Nu credem că este momentul să testăm dacă se poate face listare doar la BVB pentru că este o companie mult prea importantă şi cel mai mare activ al Fondului Proprietatea... Cu toţi paşii făcuţi până acum, suntem convinşi că vom ajunge în momentul în care listarea duală va fi luată foarte serios în considerare de toată lumea pentru că vom realiza că este mult prea mare pentru a se realiza doar la BVB (...) Vrem să facem cea mai de succes listare din România şi va fi, sperăm noi, cea mai mare listare din Europa Centrală şi de Est.

Dorinţa noastră este să vindem un pachet de minim 15%. Avem aprobare de a vinde până la 20%. Dacă vom continua pe acest drum al unei listări doar la BVB, cu siguranţă vom ajunge în situaţia în care pachetul să fie diminuat semnificativ. Nu suntem vânzători la orice preţ, avem nişte aşteptări cu privire la un activ unic la nivel european. Credem că listarea Hidroelectrica ar trebui să creeze valoare pentru acţionarii FP.

Dacă vom ajunge în situaţia în care orizontul de preţ va fi prea mic şi va trebui să diminuăm valoarea pachetului sau numărul de acţiuni pe care le îl vom vinde, toate aceste decizii vor fi luate pe baza informaţiilor din acel moment.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO