Burse - Fonduri mutuale

ZF Deschiderea de astăzi. Mihai Nedelcu, investitor: Nuclearelectrica şi TeraPlast mi-au adus cele mai mari randamente în portofoliu în 2021. MedLife şi One United Properties, cele mai mari speranţe în 2022

Autor: Eduard Ivanovici

07.12.2021, 08:40 688

Pe AeRO, investitorul are deţineri la Agroserv Măriuţa, Simtel şi SafeTech.

Mihai Nedelcu, investitor pe piaţa de capital, consideră că rezultatele financiare aferente primelor 11 luni din 2021 nu au adus surprize majore la Bursă, întrucât companiile care au performat bine la jumătatea anului au confirmat prin prisma rezultatelor la nouă luni, iar în jumătatea opusă a clasamentului, societăţile cu evoluţii slabe – precum Transelectrica, Electrica şi Transgaz – au avut rezultate în linie cu aşteptările analiştilor.

„Am început anul având cele mai mari deţineri la Nuclearelectrica şi TeraPlast, cu 40%, respectiv 20% din portofoliu. Ele au fost acţiunile care au mers cel mai bine anul acesta. Ulterior am micşorat până la zero poziţia pe Nuclearelectrica şi am intrat pe MedLife şi câteva companii din AeRO, respectiv Agroserv Măriuţa, Simtel şi SafeTech“, a afirmat Mihai Nedelcu în timpul ediţiei din 6 decembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Toate au evoluat extraordinar de la listare până în prezent. Ca pariuri, deşi nu îmi place să folosesc cuvântul «pariu» când este vorba de investiţii la bursă, acţiunile de la care am cele mai mari speranţe în 2022 sunt MedLife şi One.“

Investitorul mai are în portofoliu deţineri la producătorul de vinuri Purcari (WINE) şi la Banca Transilvania (TLV), cea mai mare instituţie de credit în funcţie de active de pe piaţa bancară românească.

În 2021, acţiunile MedLife (M), integrator local de servicii medicale private, s-au apreciat cu aproximativ 93%, ceea ce înseamnă că valoarea de piaţă a societăţii a crescut de aproape două ori, ajungând în prezent la circa 2,8 miliarde de lei.

Între timp, producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (SNN) şi producătorul de materiale de construcţii TeraPlast (TRP) au raportat creşteri de 138%, respectiv 207%. Astfel, Nuclearelectrica a înregistrat mai mult de o dublare a capitalizării, la aproape 13 mld. lei, iar TeraPlast a avut o triplare a valorii bursiere, la 2,4 mld. lei, arată datele BVB.

„Sper ca 2022 să fie măcar pe jumătate la fel de bun ca 2021, când BET a crescut cu circa 30%. Am avut o mulţime de poveşti extraordinare pe AeRO, o mulţime de companii listate, trei IPO-uri pe piaţa principală. Am avut companii intrate în indicii FTSE Russell pentru Pieţe Emergente. Sper ca la anul să avem măcar două companii care să intre în indicii FTSE Russell”, spune Mihai Nedelcu, adăugând că se aşteaptă la performanţe bune pentru TeraPlast, Purcari şi Banca Transilvania.

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties (ONE) şi transportatorul de mărfuri Transport Trade Services (TTS) vor intra din 20 decembrie 2021 în componenţa indicilor FTSE Global All Cap şi FTSE Global Micro Cap.

În ultima lună, acţiunile celor două companii au înregistrat evoluţii de plus 19%, respectiv minus 3%, pe un rulaj cumulat de aproape 65 de milioane de lei, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Despre piaţa AeRO:

În cazul unor companii, cred că aşteptările investitorilor au fost mai mari decât ceea ce au reuşit să realizeze companiile nou listate pe AeRO în doar câteva luni. De aceea, probabil că investitorii şi-au reevaluat aşteptările şi preţurile au scăzut la multe dintre companiile de pe AeRO.

Alte companii urmărite:

În afara de companiile menţionate, mai am o poziţie importantă pe ONE, poziţie pe care am mărit-o din septembrie. Aştept listarea DN Agrar şi AROBS Transilvania, unde am poziţii importante în portofoliul meu. Urmăresc BRK, unde am o poziţie mai importantă. Mai sunt Transilvania Broker şi Cemacon, unde am poziţii mai mici în portofoliu.

Consider că este cel mai bine să fii complet investit. Cash am doar când cred că merită să vând ceva, dar de obicei îl cheltuiesc destul de repede. Merg pe principiul „cash is trash” – în loc să am randament, banii stau degeaba la mine în cont. Sunt oameni mult mai deştepţi decât mine care au realizat că este mai bine să stai investit. Atât timp cât găseşti companii bune, nu văd de ce să ţii cash pentru că este foarte greu să găseşti momente de minim în care să investeşti. În ultimii 10-12 ani am fost în bull market, în care aproape toate acţiunile au crescut. Deci îmi este greu să ţin cash deoparte în speranţa că vine o corecţie sau o criză şi atunci voi reuşi să investesc.

„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul Dedeman,

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO