Burse - Fonduri mutuale

ZF Deschiderea de astăzi. Despre piaţa AeRO, strategia Evergent şi investiţii. Bogdan Vasile, analist: Pe piaţa AeRO, previziunile au fost, în multe cazuri, prea optimiste

Autor: Eduard Ivanovici

26.05.2022, 07:00 256

Unii antreprenori au subestimat perioada de timp dintre atragerea capitalului şi momentul în care capitalul începe să se reflecte în venituri şi profituri, spune Bogdan Vasile.

Din cele 21 de societăţi listate pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti în 2021, o treime nu au reuşit să îşi atingă profitabilitatea previ­zionată anul trecut, conform unei analize efectuate recent de Evergent Investments.

„Din analiza noastră am putut extrage câteva explicaţii comune privind neatingerea bugetelor. În primul rând, cifrele demonstrează că previziunile au fost, în multe cazuri, mult prea optimiste. Unii antrepre­nori au subestimat perioada de timp dintre atragerea capitalului de la investitori şi momentul în care acest capital începe să se reflecte în veniturile şi profiturile companiei“, spune Bogdan Vasile, analist de investiţii în cadrul Evergent şi autorul analizei respective.

Din companiile care au debutat anul trecut pe AeRO, 52% au atins un grad de realizare a profitului net de 80%. Totodată, un emitent a realizat în 2021 un profit net dublu faţă de cel previzionat, în timp ce patru societăţi (19% din total) au suferit pierderi, deşi toate au preconizat rezultate nete pozitive pentru anul 2021 în memoran­dumurile de listare.

„De asemenea, am mai remarcat şi situaţii în care unele companii au mai propus anumite investiţii în memorandumurile de listare, iar ulterior acestea nu s-au mai materializat (...) Decizia de a analiza AeRO a fost determinată de un cumul de factori. În primul rând, piaţa românească de capital trece printr-o transformare şi o continuă dezvoltare, fiind esenţial să identificăm companiile care vor seta trenduri sau vor influenţa piaţa prin inovaţie“, a afirmat Bogdan Vasile în timpul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din 25 mai.

Privind peisajul bursier actual şi urmărindu-şi strategia investiţională pe termen lung, reprezentantul Evergent se aşteaptă ca unii dintre emitenţii prezenţi pe AeRO de astăzi să devină componenţii de mâine ai indicilor principali de la BVB.

Anul acesta, pe fondul volatilităţii extreme din pieţele internaţionale de capital, indicele BETAeRO s-a depreciat cu 10%, faţă de minus 5,5% pe BET.

„Nu avem limitări de a investi pe AeRO (...) Avem o singură companie de pe AeRO la momentul actual (Agroserv Măriuţa – n.r.), dar analizăm şi alte companii. Valul de listări a adus companii care operează în sectoare de mare interes, reprezentative pentru economia României. Aş menţiona IT-ul, agricultura, energia şi retail-ul, segmente care sunt şi în atenţia noastră“.

Acţiunile EVER au scăzut cu 6,1% de la începutul lui 2022 încoace, pe un rulaj de 83 de milioane de lei. Societatea are o valoare de piaţă de 1,3 miliarde de lei.

 

Alte declaraţii:

În prezent, (cultura de afine – n.r.) este în perioada de înflorire, având trei ferme înfiinţate care cumulează peste 85 ha. Avem în plan să dublăm această suprafaţă. Avem în construcţie şi o hală de frig, o reţea de distribuţie foarte bine dezvoltată, care acoperă inclusiv exporturi. Avem în continuare planuri de expansiune şi aşteptăm un randament de două cifre (...) peste randamentul bursier.

Fondurile din Pilonul II pot replica deţinerile din portofoliul nostru până la un anumit punct. Diferenţiatorul Evergent este reprezentat de investiţiile tip private equity, unde avem o implicare activă în managementul şi strategia companiilor în care investim. Fondurile din Pilonul II pot avea acces la aceste investiţii punctuale doar prin noi, ca vehicul investiţional. Este mereu loc pentru o mai bună diversificare.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO