Burse - Fonduri mutuale

ZF Deschiderea de astăzi. Sezonul raportărilor financiare la Bursă. Elena Uleia, Prime Transaction: Mă aştept la o îmbunătăţire a perspectivelor pentru Transgaz şi Transelectrica pe termen mediu-lung

Autor: Eduard Ivanovici

05.05.2022, 07:30 351

Primele trei luni ale anului scot la iveală companiile care au putut sau nu să profite de mediul inflaţionist, spune brokerul.

Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti se află în plin sezon de raportări financiare la T1/2022, următorii doi emitenţi majori care urmează să îşi publice rezultatele fiind Banca Transilvania şi BRD – Groupe Société Générale pe 5, respectiv 6 mai.

„Mă aştept să vedem rezultate bune (la Banca Transilvania şi BRD) şi la o îmbunătăţire a perspectivelor pentru Transgaz şi Transelectrica pe termen mediu-lung. Rămâne de văzut în ce măsură reglementarea privind plafonarea preţului de vânzare influenţează Nuclearelectrica şi îi poate reduce profitabilitate“, a spus Elena Uleia, broker al Prime Transaction, în timpul celei mai recente ediţii a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

Acţiunile Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) înregistrează evoluţii de plus 2,1%, respectiv minus 15% de la începutul anului încoace, potrivit datelor BVB. Transgaz a încheiat 2021 cu un profit net de circa 177 de milioane de lei, în creştere cu 1% faţă de 2020, iar veniturile companiei din activitatea de exploatare înainte de activitatea de echilibrare şi construcţii conform cu IFRIC12 s-au ridicat la 1,3 miliarde de lei, plus 2%.

Între timp, compania naţională de transport al energiei electrice a înregistrat venituri operaţionale de 3,7 miliarde de lei, în urcare cu 59%, şi un profit net de 0,45 milioane de lei, de la 145 de milioane de lei în 2020, conform datelor din raportul financiar publicat la BVB.

„Am văzut până acum rezultate mixte. Pe de-o parte, rezultatele sunt sub aşteptări la TeraPlast şi peste aşteptări la OMV Petrom. Consider că rezultatele din primul trimestru setează într-o oarecare măsură aşteptările investitorilor pentru celelalte companii şi (...) arată care sunt companiile ce au reuşit să profite în urma unui mediu inflaţionist şi companiile care ies pierzătoare“, adaugă Elena Uleia.

Primele trei luni ale anului au fost dominate de incertitudinile provocate de pandemie, efectele economice ale războiului ruso-ucrainean şi perspectivele oferite de majorarea ratelor dobânzilor la nivel global, investitorii continuându-şi astfel tranziţia dinspre sectorul de creştere către cel de tip „value“. De asemenea, primul trimestru din 2022 – deşi a oferit un număr mare de tranzacţii la BVB– a dat tonul perioadei actuale în care lichiditatea continuă să se încadreze sub medie.

„Cumva pare că investitorii sunt în aşteptare; cu siguranţă aşteaptă rezultatele financiare ale companiilor şi un deznodământ al situaţiei din Ucraina, care influenţează în continuare evoluţiile bursiere.“

 

Ce a mai spus Elena Uleia în timpul emisiunii

Despre Hidroelectrica:

Din discuţiile pe care le-am avut în această perioadă cu mai mulţi investitori de retail, am observat că majoritatea susţin listarea preponderent pe piaţa de capital românească tocmai din motivul de a dezvolta piaţa, dar şi mergând pe ideea că există posibilitatea ca investitorii instituţionali externi să se uite către piaţa locală şi, în general, către companiile locale. Pregătirea IPO-ului poate fi făcută mai bine, iar aici mă refer că există posibilitatea să se facă mai multă publicitate şi chiar să existe o perioadă mai mare a ofertei astfel încât toţi investitorii de retail să aibă timpul necesar pentru a subscrie în ofertă.

Despre Vivre:

Investitorii nu se aşteptau la o scădere atât de mare, ceea ce s-a văzut şi în cotaţia obligaţiunilor în piaţă. Acţiunile societăţii nefiind listate, compania nu este obligată să raporteze semestrial sau trimestrial, deci o analiză a evoluţiei rezultatelor este foarte dificilă în acest caz.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO