Burse - Fonduri mutuale

ZF Live, Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: Companiile de asigurări trebuie să aducă în acest an un miliard de lei la capital

ZF Live, Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: Companiile...

Autor: Roxana Rosu

11.03.2015, 00:08 888

ASF aşteaptă timp de trei luni o majorare de capital de 420 milioane de lei la Astra Asigurări. „Trei investitori au semnat protocolul de confidenţialitate. Poate veni cu bani şi acţionarul actual”.

Piaţa de asigurări are nevoie de un influx de capital de 1 mld. lei în acest an, după ce anul trecut nece­sarul aco­pe­rit a fost de 600 mil. lei, a de­cla­rat, la ZF Live, preşedintele Au­to­rităţii de Su­pra­ve­ghere Financiară (ASF), Mişu Ne­gri­ţoiu.

„Anul trecut am avut un influx de ca­pital în piaţă de 600 mil lei. Până în acest moment ştim că nevoia este de încă un miliard de lei şi nu ştim încă ce va scoate la lumină exerciţiul de revi­zuire a bilanţurilor asigurătorilor.

În opinia preşedintelui ASF, piaţa de asigurări are o problemă de stabi­lizare, în condiţiile în care intrările în sector încă nu acoperă toate despă­gubirile, rata combinată a costurilor e încă mare, undeva la 120%, cheltuielile sunt încă mari, de la intermediere până la reparaţie, iar nivelul mediu de RCA, „pe care l-au dus în jos câteva so­cie­tăţi“, nu e încă la nivelul anului 2010. În prezent, două societăţi de asigurare (Astra şi Carpatica Asig) sunt sub supraveghere şi ASF derulează un exerciţiu de audit al firmelor de asi­gurare, o revizuire a bilanţurilor, pentru a evalua nevoia de capital în piaţă.

În cazul Astra, în această săp­tămână urmează să fie lansată a doua etapă a majorării de capital, de 420 milioane lei, urmând ca procedeul să se deruleze pe o perioadă de 3 luni.

„KPMG se va ocupa de toate pro­cedurile. În 2-3 luni vom şti dacă există interes pentru această majorare. Săp­tămâna acesta deschidem camera de date. Până acum cel puţin trei inves­titori au semnat protocolul de confi­den­ţialitate. Ei pot face şi un due-dilligence, apoi se vor pronunţa şi vom vedea ce se întâmplă. Există posi­bilitatea ca şi acţio­narul majoritar (Dan Adamescu - n.red.) să vină cu banii.”

Urmăriţi aici înregistrarea integrală a emisiunii ZF Live de marţi, 10 martie 2015

În ceea ce priveşte obiectivele institu­ţiei pe termen mediu şi lung, ele vi­zează în primul rând stabilitatea fi­nan­ciară, cu un set de obiective pe fiecare sector. În zona pieţei de capital, Negri­ţoiu şi-a propus creşterea pro­centului de finanţare a economiei prin bursă, de la 6% în prezent la 10%, ţintă asociată cu creşterea generală a pieţei şi încadrarea în zona de pieţe emergente.

„Peste 5 ani bursa va fi cel puţin în teritoriul de piaţă emergentă. Acum e cam la 12% din PIB după gradul de capitalizare, probabil va ajunge în acel moment la minimum 20% din PIB, circa 40 mld. euro capitalizare.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO