Burse - Fonduri mutuale

ZF Live. Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: Dacă bursa era mai importantă, am fi avut o dezminţire mai rapidă de la guvern legată de taxa pe active

Autor: Ştefan Stan

04.09.2017, 00:06 588

Scăderile de săptămâna trecută de pe bursă au fost rezultatul unui efect cumulativ, fiind rezultatul declaraţiilor conform cărora guvernul ar pregăti o nouă taxă pe active pentru bănci şi asi­gurători, dar şi al noii accize pe car­buranţi.

Pe lângă scăderile de la bănci au fost scăderi şi pe alte acţiuni, cum ar fi cele ale Petrom, în condiţiile în care a intart în vizorul pieţei partea de accizare, din cauza căreia se aş­teaptă preţuri mai mari şi vânzări mai mici, care ar putea influenţa negativ rezul­tatele, a spus la ZF Live Ovidiu Du­mitrescu, director general adjunct al Tradeville.

Şedinţele de miercuri şi joi au fost marcate pe bursă de scăderi masive pe acţiunile băncilor, în contextul unei declaraţii a senatorului PNL Florin Cîţu, vicepreşedinte al Comisiei Buget-Fi­nanţe, care anunţa că guvernul ar pre­găti o nouă taxă de 0,5% pe active, aplica­bilă băncilor şi asigură­torilor. Ulte­rior, introducerea acestei taxe a fost in­fir­mată de premierul Tudose şi de Ministerul de Finanţe.

Dumitrescu spune că taxa putea genera o serie de probleme serioase la nivel de profitabilitate, să implice o creştere a costurilor de finanţare, şi unii investitori au preferat să se retragă. „Este bine că lucrurile nu au luat o amploare mai mare. Taxarea cu 0,5% a activelor poate duce la o scădere a profitului băncilor cu 20%, poate chiar mai mult. Dacă pro­fi­tul per acţiune scade cu 20%, cât ar trebui să scadă preţul pentru a merita în continuare să cumperi? Unii clienţi se gân­desc că preţul trebuie să scadă tot cu 20% la acţiuni“, a spus Dumitrescu la emisiunea de business ZF Live. Directorul general adjunct explică faptul că, la nivel general, masa monetară se extinde, în condiţiile în care sunt mai mulţi bani în piaţă, dar nu creşte şi inflaţia, deci banii nu se depreciază, condiţii în care aprecierea acţiunilor este normală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO