Burse - Fonduri mutuale

ZF Live. Radu Crăciun, CEO BCR Pensii: „Fondurile de pensii private nu sunt o puşculiţă din care să se ia bani şi să nu se mai pună înapoi“

Autor: Alexandra Marcu

21.07.2016, 11:40 1048

Deductibilitatea fiscală nu este sufi­cient de mare pentru a stimula sistemul fondurilor de pensii private şi ar fi util dacă aceasta ar creşte, consideră Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii. El anticipează că în doi ani sistemul privat de pensii private va ajunge la 10 mld. euro.

Contribuţia unui angajator la pensia facul­ta­tivă a unui salariat este deductibilă până la va­loarea de 400 de euro pe an. Şi pentru an­ga­ja­tor deductibilitatea fiscală este tot de 400 euro anual. Contribuţia se face din salariul brut, iar impozitul pe salariu şi asigurările so­ciale se aplică după plasarea contribuţiei la pensia privată. Contribuţia medie este de circa 70-100 de lei pe lună, dar deductibilitatea fis­cală nu este suficient de mare pentru a stimula cu adevărat sectorul, în opinia lui Crăciun.

„Deductibilitatea ar trebui crescută în bene­ficiul participanţilor, oamenii ar fi stimulaţi să economisească mai mult pentru pensia viitoare. Cu cât suma pe care o strângi este mai mare, cu atât ai un colac de siguranţă mai mare când te pensionezi. Diferenţa este evidentă între a oferi un bonus cash, bonuri de masă sau o pensie privată. În doi ani sistemul privat de pensii private va ajunge la 10 mld. euro“, a spus Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În momentul în care îţi pui banii într-un fond de pensii este vorba de o investiţie pe termen lung, iar în titlurile de stat poţi investi doar doi ani. Fondul de pensii este un „instru­ment de autodisciplinare“, susţine Crăciun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO