Burse - Fonduri mutuale

VIDEO ZF Live: Rareş Nilaş, consultant financiar: Instabilitatea externă afectează pe termen scurt piaţa mult mai mult decât rezultatele companiilor. „Dacă se întâmplă ceva la nivel european, având în vedere că economia românească este puternic legată de Europa, nu ai cum să menţii profitabilitatea actuală pe termen mediu-lung.“

Autor: Mircea Nica

07.08.2019, 16:15 24645

Bursa de Valori Bucureşti a deschis şedinţa de tranzacţionare de marţi în teritoriul negativ în contextul în care luni au fost înregistrate scăderi în linie pe pieţele externe, cât şi la Bucureşti, după ce investitorii au retras masiv acţiuni în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a impune tarife de 10% asupra unor bunuri de consum chinezeşti în valoare de 300 miliarde dolari în favoarea activelor mai puţin riscante.

„Este o perioadă clară de instabilitate, generată de faptul că piaţa este aproape de maxim, unele pieţe fiind chiar pe maximul perioadei. Atunci, orice decizie cu caracter politic care ar duce la eliminarea stimulilor de pe pieţe, cum ar fi războiul comercial şi războiul valutar dintre state, duce la scăderi. După două-trei zile o să se vadă o mică revenire, în funcţie de deciziile politice“, a spus Rareş Nilaş, consultant financiar, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Analiştii sunt de părere că volatilitatea din piaţă va continua până când se va rezolva conflictul comercial dintre SUA şi China. Aceasta ar fi una dintre cele mai mari probleme, pentru că fiecare informaţie cu privire la acest conflict politic ar putea duce la o nouă cascadă de scăderi în piaţă, investitorii neştiind la ce să se aştepte.

„Pe termen scurt, instabilitatea externă afectează mult mai mult decât rezultatele companiilor. Pe termen lung, depinde şi de evoluţia economică a României. Dacă se întâmplă ceva la nivel european, având în vedere că economia românească este puternic legată de Europa, nu ai cum să menţii profitabilitatea actuală pe termen mediu-lung. Problema care încurcă pe toată lumea este fundamentul războiului comercial şi valutar“, a spus Rareş Nilaş.

El a detaliat faptul că războiul comercial şi cel valutar, în general, nu sunt obişnuite în momentul în care economiile funcţionează bine, apărând în momentele în care acestea încep să scârţâie. De asemenea, creşterea economică duce la deficite bugetare mărite, la creşterea datoriilor şi astfel apare o tendinţă la nivel politic de ajustare a propriilor politici în funcţie de politicile altor state.

„Reacţiile americane şi chineze au ca scop corectarea dezechilibrelor acumulate în propriile economii, astfel că se încearcă amânarea unei recesiuni sau momentul unei noi ajustări negative a economiilor, activelor sau pieţelor“.

El a spus că în prezent datele europene nu arată bune, datele interne par mai bune decât cele europene, există un război comercial şi unul valutar între marile economii ale lumii, iar pentru investitori întrebarea cea mare este dacă vând sau cumpără.

„În mod normal dacă ţi-ai atins ţinta de randament vinzi, dar eu aş recomanda hold (n.red. - abordare pasivă privind acţiunile de pe piaţă). Nu intra în piaţă dacă nu se clarifică direcţia în care se îndreaptă. Eu aş merge pe ideea de 40% în depozite la bancă, 30% în fonduri mutuale sau diversificate, iar cu diferenţa de 30% intri pe piaţă. Astfel, la 1 milion de lei pe care îi ai în bancă, cu maximum 300.000 de lei te expui pe piaţă“, a spus Rareş Nilaş.

Analistul a mai declarat că este posibil ca euro să ajungă la pragul de 5 lei, pentru a compensa deficitele majore pe care le are România în prezent. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO