Burse - Fonduri mutuale

ZF Power Summit 2023. Károly Borbély, Hidroelectrica: Draftul de prospect pentru listare va fi depus la reglementator în a doua parte a lunii aprilie. Feedback-ul investitorilor este extrem de pozitiv

ZF Power Summit 2023

ZF Power Summit 2023. Károly Borbély, Hidroelectrica:...

Autor: Alex Ciutacu

23.02.2023, 11:09 1405

Planul pentru listarea producătorului Hidroelectrica pe bursă în acest an merge înainte, iar prospectul pentru listare va fi depus la autoriatea de reglementare (ASF) în a doua parte a lunii aprilie, a explicat Károly Borbély, membru în consiliul de administraţie al Hidroelectrica, în conferinţa ZF Power Summit 2023.

„Prima fereastră este la începutul lunii mai, a doua este undeva la mijlocul sau în a doua parte a lunii iunie. Sunt câteva aspecte tehnice care nu depind de noi. Noi am terminat prima rundă de întâlnire cu investitorii. Acum, echipa de consultanţi lucrează pentru pregătirea draftului de prospect, care va fi depus la reglementator în a doua parte a lunii aprilie, sunt câteva aspecte tehnice şi este importantă şi situaţia de pe pieţe”.

Legat de fereastra de timp în care va avea loc listarea, reprezentantul Hidroelectrica a explicat că se încearcă şi o aliniere pe legislaţia americană.

„Trebuie să corespundem şi legislaţiei americane, care spune că ai voie să faci listare până la 135 de zile după aprobarea rezultatelor financiare pe 2022. Dacă ne încadrăm, facem în prima parte a lunii mai, dacă nu, imediat după ce apar cifrele pe primul trimestru. Dar ambele scenarii sunt extrem de realizabile”.

Borbély spune că feedback-ul investitorilor a fost unul pozitiv, iar ochii investitorilor sunt acum pe România.

„Ce mă bucură foarte mult este că după prima rundă de discuţii cu investitorii feedbackpul este extrem de pozitiv. (…) Când există discuţii, se schimbă legea, se discută în Parlament că vor să schimbe ceva, toată lumea sună de la New York până la Londra şi toată lumea întreabă ce înseamnă, care este impactul asupra companiei. Deci România este în vizorul investitorilor”.

Alte declaraţii:

  • Acum s-a luat hotărârea de a merge doar cu vânnzarea participaţiilor Fondului Proprietatea, dar eu sunt convins că în etapa a doua ar fi bine ca şi statul să mai vândă din participaţie. Este un proces normal, nu se întâmplă nimic, are 80%, dar şi dacă ar avea 65-70% ar putea să controleze compania foarte bine. O deschidere pe bursă ajută foarte mult compania şi cred că este un pas pe care îl aşteptăm de mult.
  • Obiectivul de a vinde energie ieftină către clienţii casnici este în plină desfăşurare, suntem undeva la 8% din piaţă în momentul de faţă şi vrem să creştem în continuare.
  • Acţionarii au decis acum doi ani să diversificăm portofoliul de business şi să vindem şi clienţilor casnici b2c. Nu eram neapărat pregătiţi, dar ne-am specializat din mers, a durat ceva până am implementat sistemul informatic. Când implementam ceva, se schimba legislaţia şi iar trebuia să modificăm. A fost şi este o probocare pentru toţi.