Burse - Fonduri mutuale

Zi crucială pentru Hidroelectrica: astăzi, ultimul pas pentru listarea la BVB. Fondul Proprietatea evaluează Hidroelectrica la 9 mld. euro, dar o comparaţie cu Verbund din Austria îi dă o valoare de circa 20 mld. euro. Cât costă să faci azi Porţile de Fier, Vidraru sau Izvorul Muntelui?

Cât costă să faci o mare hidrocentrală nouă?

Cât costă să faci o mare hidrocentrală nouă?

Autor: Liviu Popescu

31.03.2022, 07:00 4218

O semnătură din partea Mi­nisterului Energiei şi una din partea Fondului Pro­prieta­tea pot pune astăzi piatra de temelie pentru cea mai mare şi aşteptată listare din istoria Bursei de la Bucureşti, una pe care Ziarul Financiar o evaluează la aproximativ 1,8 miliarde de euro, adică de trei ori peste recordul precedent stabilit în 2014 de Electrica: cea a Hidroelectrica.

Întrebarea principală a investitorilor este legată de evaluarea companiei în contextul scumpirilor accelerate din energie, începute în toamna lui 2021 şi care pentru moment par a fi aici să rămână. Aşadar cum arată companiile similare cu perla energiei româneşti şi care sunt listate pe pieţele de capital din Europa?

Cea mai recentă evaluare a Fondului Proprietatea indică 45 mld. lei (9 mld. euro) pentru întreaga societate de stat, adică de 14 ori profitul net al Hidroelectrica în 2021 şi de şapte ori veniturile.

Comparativ cu rezultatele nete ale unor companii ase­mănătoare din regiune, Hidroelectrica este subevaluată, arată datele ZF. Şi mai intervine un aspect.

„Dacă am face o evaluare a Hidro­electrica din punctul de vedere al costurilor într-un mod cât se poate de simplificat, ar trebui să evaluăm compania în funcţie de capacitatea/puterea instalată. Astfel, pentru a construi 1 MW hidro costurile estimate sunt între 2,5 şi 3,5 mil. euro. Puterea instalată nominală a Hidroelectrica este de aproape 6.400 MW. Dacă am lua în considerare doar 5.000 MW la un cost mediu de 3 mil. euro, atunci valoarea Hidroelectrica este de cel puţin 15 mld. euro“, spune Dan Prodan, care conduce în calitate de director general Vienna Energy România de 15 ani.

Vienna Energy România este filiala grupului austriac  Wien Energie Austria, una dintre cele mai mari companii de producţie energie şi utilităţi din Austria, şi deţine în România un număr de 33 de microhidrocentrale cu o capacitate instalată de 21 MW. Cel mai apropiat exemplu al unei companii asemănătoare cu Hidroelectrica este Verbund din Austria. Controlată în proporţie de 51% de statul austriac, Verbund este listată de câteva decenii la Bursa de la Viena, acolo unde investitorii îi acordă o evaluare de piaţă de circa 15,5 miliarde de euro.

Potrivit datelor agregate de ZF din portalul Refinitiv, Verbund se tran­zacţionează la de circa 35 de ori profitul net al ultimelor 12 luni şi de aproximativ trei ori veniturile. La de 35 de ori profitul net, Hidroelectrica valorează 22 de miliarde de euro, dacă se ia în calcul profitul net de 650 mil. euro obţinut în 2021.

Deşi Hidroelectrica este momentan o companie care se bazează integral pe producerea de energie din resurse hidro, astfel de cazuri fiind extrem de rare, o alte companie asemănătoare este Fortum Oyj din Finlanda. Datele Refinitiv arată o evaluare de 16 mld. euro, adică 20 de ori profitul net şi 0,13 ori veniturile.

Cu alte cuvinte Hidroelectrica este mai ieftină comparativ cu aceste companii prin prisma profitului net, un multiplu PER precum cel al Verbund rezultând chiar într-o evaluare de 22 mld. euro, însă mai scumpă prin prisma veniturilor.

Pentru statul român, listarea Hidroelectrica poate reprezenta o sursă mai rapidă de finanţare prin intermediul chiar unor posibile emisiune de obligaţiuni sau a unor vânzări/cumpărări de acţiuni dacă este nevoie.

Fondul Proprietatea este acţionarul care a anunţat că va vinde din acţiuni în această ofertă, poate chiar pachetul maxim de 20%, rezultând aşadar într-o ofertă de 1,8 mld. euro, sau poate 10%, respectiv 900 mil. euro.

Hidroelectrica şi-a bugetat pentru 2022 venituri totale de 7,4 miliarde de lei, în urcare cu 11% faţă de cele realizate în 2021, în timp ce profitul net este estimat la 2,9 mld. lei, minus 8% faţă de cel de 3,16 mld. lei din 2021.

Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2022 este supus aprobării acţionarilor – Ministerul Energiei cu 80% şi Fondul Proprietatea cu 20% în şedinţa din 28 aprilie 2022. Cheltuielile totale sunt bugetate la 3,7 mld. lei, plus 28% faţă de cele încheiate pentru anul 2021, în special pe fondul creşterii cheltuielilor cu bunuri şi servicii.

Compania a încheiat anul 2021 cu un număr mediu de salariaţi de 3.300 şi un câştig mediu lunar de 11.000 de lei. Pentru 2022 Hidroelectrica şi-a bugetat 3.500 de angajaţi şi un câştig mediu lunar pe angajat de 11.808 lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO