Burse - Fonduri mutuale

Zi record la Bursă: BERD a ieşit din BRD pentru 107 mil. euro

Autor: Vlad Nicolaescu

23.02.2011, 23:53 132

Lâncezeala în care a recăzutbursa de la Bucureşti după primele zile de tranzacţionare aleFondului Proprietatea a fost întreruptă brusc ieri la ora 16:02,când au fost afişate pe ecranele de tranzacţionare opt schimburi deacţiuni BRD, care au implicat 34 de milioane de acţiuni, în valoarede 107 milioane de euro.

Ziua de ieri a stabilit astfelun nou record pentru valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţalocală, transferurile de ieri însumând 116 milioane de euro, dupărecordul de 109 milioane de euro din 2007.

Banca Europeană pentruReconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a vândut întregul pachet de4,99% din capitalul celei de-a doua bănci din România. Tranzacţiiles-au realizat la preţul de 13,05 lei/acţiune, cu 5,43% sub preţuldin piaţă de marţi.

Acţionarul majoritar al BRD, grupulfrancez Société Générale, nu a cumpărat pachetul de acţiuni, cutoate că au existat negocieri, fiind înaintate şi oferte de preţ,conform unor surse din piaţa financiară. Este foarte probabil capachetul de 4,99% să fi fost cumpărat de mai mulţi investitoriinstituţionali, conform schimburilor de acţiuni afişate deBursă.

Cele mai mari dintre cele opt tranzacţii spe­ciale de ieri auînsumat pachete de 1,9%, 1,7% şi respectiv 1% din capitalulbăn­cii. Vânzarea s-a realizat prin inter­me­diul grupului belgianKBC, fiind im­pli­cată atât divizia din străinătate, cât şifi­liala de la Bucureşti. KBC este situată pe locul întâi în topulbrokerilor locali.

"Ieşirea noastră din acţionariatul BRD vine într-un moment încare atracti­vitatea României pentru investi­tori insti­tuţionali acrescut. Vom con­tinua co­la­borarea noastră cu BRD în do­me­niilenoastre de activitate şi vom păstra o relaţie apropiată cu banca",a de­cla­rat Nick Tessey­man, managing director în cadrulBERD.

BERD deţinea din 1999 un pachet de 4,99 % din BRD-SocGen.Instituţia a renunţat în luna octombrie să mai aibă un reprezentantîn consiliul de adminis­traţie al BRD, probabil în anticipareaieşirii din acţionariat. Anne Fossemalle, director în diviziainstituţii financiare a BERD, a demisionat din conducerea BRD înluna martie 2010, după aproape 7 ani de când fusese aleasă camembru.

Locul său în conducerea băncii a fost atribuit atunci unuireprezentant al Société Générale, grupul francez care deţine înprezent 59,4% din bancă. Pe 6 octombrie BNR a aprobat numirea luiBernardo Incera, care a preluat funcţia de "administratorprovizoriu".

BRD a fost în topul celor mai tran­zac­ţionate acţiuni de laînceputul anului, pe fondul vânzărilor celorlalţi acţionariminoritari importanţi ai băncii: SIF-urile. Acestea au vândut înpiaţă în ultimle 12 luni acţiuni în valoare de circa 50 mil. euro:peste 2% din capitalul băncii

BRD a raportat pentru anul trecut un profit net de 501 mil. lei,în scădere cu 36% faţă de anul precedent, fiind însă cel mai marecâştig net obţinut de o bancă din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO