Burse - Fonduri mutuale

De ziua independenţei SUA, americanii de la Amerocap, fond de investiţii asociat cu un fost ministru de energie din mandatul lui George Bush, le fac cadou investitorilor Oil Terminal Constanţa a patra şedinţă consecutivă cu un plus de 15% al acţiunilor

De ziua independenţei SUA, americanii de la Amerocap,...

Autor: Liviu Popescu

04.07.2019, 13:01 350

Acţiunile Oil Terminal (OIL), cel mai mare operator portuar din România, se tranzacţionează în şedinţă de joi, 4 iulie, în creştere cu 15% faţă de preţul de închidere precedent, ceea ce înseamnă că emitentul controlat de stat este la a patra şedinţă consecutivă când atinge limita de superioară de variaţie de la bursă.

De altfel, la ora 12:30 compania este pe locul doi în topul lichidităţii de la bursa de la Bucureşti, după Banca Transilvania, cu tranzacţii încheiate între investitori de 1,7 milioane de lei. Spre comparaţie banca de la Cluj a strâns un rulaj de 5,4 mil. lei la ora redactării acestei ştiri.

În cazul Oil Terminal, acesta este cel mai mare rulaj de tranzacţionare din cel puţin ultimele şase luni, potrivit datelor BVB.

Evoluţia preţului acţiunilor Oil Terminal din ultimele şedinţe de tranzacţionare vine în contextul în care fondul american de investiţii Amerocap şia exprimat intenţia de a investi în compania de stat, în acest sens fiind convocată o adunare generală a acţionarilor Oil Terminal pe 5 august 2019 pentru a prezenta mai multe detalii pe marginea acestui subiect.

Amerocap este lider al unui consorţiu format împreună cu două fonduri de investiţii americane şi un investitor strategic din domeniu, potrivit unor reprezentanţi ai fondului american de investiţii contactaţi de ZF.

Discuţiile cu oficialii guvernamentali şi compania au început în anul 2016, iar în luna ianuarie a acestui an Amerocap a înaintat o ofertă de investiţii care va fi adusă la cunoştinţa acţionarilor şi apoi supusă aprobării acestora.

„Oferta are întreaga finanţare asigurată, vine cu un aport de expertiză tehnică şi comercială la cele mai înalte standarde internaţionale şi este menită să conducă la: modernizarea şi eficientizarea terminalului prin reducerea pierderilor tehnologice, a costurilor şi timpilor de operare, creşterea siguranţei în exploatare, specializarea personalului şi securizarea locurilor de muncă, creşterea calităţii şi lărgirea portofoliului de produse şi servicii oferite clienţilor, menţinerea independenţei şi statutului de companie de servicii de utilitate publică către toţi actorii pieţei, intrarea pe noi pieţe şi atragerea de noi clienţi. Investiţia vizează conectarea mai bună a portului Constanţa pe culoarul de circulaţie a produselor energetice dinspre estul Mării Negre către centrul şi vestul Europei şi va întări parteneriatul strategic româno-american“, spun reprezentanţii Amerocap despre natura investiţiei, fără a menţiona însă alte detalii cum ar fi valoarea şi perioada de derulare a acesteia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO