• Leu / EUR4.7798
  • Leu / GBP5.6747
  • Leu / USD4.3348
Burse - Fonduri mutuale

De ziua independenţei SUA, americanii de la Amerocap, fond de investiţii asociat cu un fost ministru de energie din mandatul lui George Bush, le fac cadou investitorilor Oil Terminal Constanţa a patra şedinţă consecutivă cu un plus de 15% al acţiunilor

De ziua independenţei SUA, americanii de la Amerocap, fond de investiţii asociat cu un fost ministru de energie din mandatul lui George Bush, le fac cadou investitorilor Oil Terminal Constanţa a patra şedinţă consecutivă cu un plus de 15% al acţiunilor

Autor: Liviu Popescu

04.07.2019, 13:01 333

Acţiunile Oil Terminal (OIL), cel mai mare operator portuar din România, se tranzacţionează în şedinţă de joi, 4 iulie, în creştere cu 15% faţă de preţul de închidere precedent, ceea ce înseamnă că emitentul controlat de stat este la a patra şedinţă consecutivă când atinge limita de superioară de variaţie de la bursă.

De altfel, la ora 12:30 compania este pe locul doi în topul lichidităţii de la bursa de la Bucureşti, după Banca Transilvania, cu tranzacţii încheiate între investitori de 1,7 milioane de lei. Spre comparaţie banca de la Cluj a strâns un rulaj de 5,4 mil. lei la ora redactării acestei ştiri.

În cazul Oil Terminal, acesta este cel mai mare rulaj de tranzacţionare din cel puţin ultimele şase luni, potrivit datelor BVB.

Evoluţia preţului acţiunilor Oil Terminal din ultimele şedinţe de tranzacţionare vine în contextul în care fondul american de investiţii Amerocap şia exprimat intenţia de a investi în compania de stat, în acest sens fiind convocată o adunare generală a acţionarilor Oil Terminal pe 5 august 2019 pentru a prezenta mai multe detalii pe marginea acestui subiect.

Amerocap este lider al unui consorţiu format împreună cu două fonduri de investiţii americane şi un investitor strategic din domeniu, potrivit unor reprezentanţi ai fondului american de investiţii contactaţi de ZF.

Discuţiile cu oficialii guvernamentali şi compania au început în anul 2016, iar în luna ianuarie a acestui an Amerocap a înaintat o ofertă de investiţii care va fi adusă la cunoştinţa acţionarilor şi apoi supusă aprobării acestora.

„Oferta are întreaga finanţare asigurată, vine cu un aport de expertiză tehnică şi comercială la cele mai înalte standarde internaţionale şi este menită să conducă la: modernizarea şi eficientizarea terminalului prin reducerea pierderilor tehnologice, a costurilor şi timpilor de operare, creşterea siguranţei în exploatare, specializarea personalului şi securizarea locurilor de muncă, creşterea calităţii şi lărgirea portofoliului de produse şi servicii oferite clienţilor, menţinerea independenţei şi statutului de companie de servicii de utilitate publică către toţi actorii pieţei, intrarea pe noi pieţe şi atragerea de noi clienţi. Investiţia vizează conectarea mai bună a portului Constanţa pe culoarul de circulaţie a produselor energetice dinspre estul Mării Negre către centrul şi vestul Europei şi va întări parteneriatul strategic româno-american“, spun reprezentanţii Amerocap despre natura investiţiei, fără a menţiona însă alte detalii cum ar fi valoarea şi perioada de derulare a acesteia.

 
CE SFATURI AI DA TÂNĂRULUI DE 21 DE ANI?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7798
Diferență: 0,0167
Ieri: 4.7790
Azi: 4.3348
Diferență: 0,5731
Ieri: 4.3101
Azi: 5.6747
Diferență: 0,2845
Ieri: 5.6586
Azi: 4.4707
Diferență: 0,4945
Ieri: 4.4487