Business Construct - octombrie 2012

Business Construct completeaza continutul Ziarului Financiar, cel mai puternic cotiadian de business din Romania, prin analizele documentate si informatiile complete din sectorul constructii-imobiliar. Business Construct se adreseaza prin abordarile sale atat persoanelor interesate de situatia si evolutia pietei de constructii si amenajari dar mai ales top managerilor, oamenilor de decizie din companiile care isi desfasoara activitatea in acest domeniu.

10 pentru Romania

Radiografia pietelor din constructii:

16 BCA Tinuti pe loc de constructia de locuinte

Vanzarile de BCA (beton celular autoclavizat), produs care alaturi de caramida reprezinta "grosul" sectorului de zidarie, au inregistrat un usor regres in primul semes tru, spun unii dintre cei mai importanti jucatori care activeaza in acest domeniu.

20 VOPSELE Coloram tot mai putin

Estimarile producatorilor de vopsele legate de evolutia pietei oscileaza intre stagnare si scaderi de pana la 10% in acest an.

24 TAMPLARIE TERMOIZOLANTA

Dupa minus 60%, termopanele dau semne de stabilizare Departe de cresterile de doua cifre inregistrate inainte de venirea crizei si de nivelul de un miliard de euro atins in perioada de varf a constructiilor, piata de tamplarie termoizolanta din PVC pare sa depaseasca si etapa scaderilor abrupte din ultimii ani, intrand astfel pe un trend de stablizare.

26 USI DE GARAJ Sperante pentru semestrul doi

Piata usilor de garaj sectionale s-a mentinut in primul semestru la un nivel similar celui din anul precedent, vanzandu-se in primele sase luni ale acestui an circa 5.000 de astfel de produse cu o valoare cumulata de circa 3,75 milioane de euro.

28 PAVAJE

Un semestru ce aminteste de perioada de boom: plus 20% Spre deosebire de alte piete din constructii aflate inca pe minus, sectorul pavajelor a consemnat un avans de doua cifre in prima parte a acestui an, confirmand prognozele optimiste ale producatorilor.

30 PROFILURI METALICE

Renovarile dau o gura de oxigen, in timp ce industrialul scade Piata de profiluri metalice a evoluat diferit in primul semestru al acestui an: daca pe segmentul de profiluri industriale s-a inregistrat un declin de cateva procente, pe partea de tigla metalica si profiluri metalice mici a existat o usoara crestere, in timp ce vanzarile de panouri metalice termoizolante au ramas la acelasi nivel.

32 BRICOLAJ A trecut vremea extinderii

Marile retele de bricolaj de pe piata locala, in care romanii cheltuie peste 1 miliard de euro pe an pentru materiale de constructii, decoratiuni si alte produse pentru amenaja ri, au deschis in 2012 doar sase magazine noi in urma unor investitii de 97 de milioane de euro, iar pana la sfarsitul anului nu sunt asteptate noi inaugurari.

44 INTERVIU Optimism nemtesc

Cu o investitie de 32 de milioane de euro finalizata in 2010 intr-o fabrica de BCA care produce la doua treimi din capacitate, nemtii de la Xella au doar varianta cresterii: volumele vandute in acest an ar trebui sa fie mai mari cu circa 7-10%.

48 FOTOREPORTAJ Toamna se numara bordurile

Despre borduri nu s-a mai vorbit atat de mult in Bucuresti de pe vremea fostului primar Ardiean Videanu. Doua proiecte sunt responsabile pentru cea mai mare operatiune cu borduri, piatra cubica si pavaje de la reabilitarea Lipscanilor incoace.

52 INTERVIU

Dilema extinderii Sika: achizitie sau proiect greenfield? La 10 ani de la infiintare, perioada in care si-a crescut afacerile de peste 30 de ori si a construit o fabrica de aditivi la Brasov, subsidiara locala a Sika, producator elvetian de materiale chimice pentru constructii si industrie, intentioneaza sa-si extinda operatiunile si ia in calcul fie o preluare, fie o investitie greenfield.

56 MOBILA |napoi la traditie

A trecut vremea mobilei moderne, minimaliste, in culori vii. Companiile prezente la targul de mobila care a avut loc la jumatatea lunii septembrie la Romexpo spun ca tendinta este de revenire la traditie, la mobila clasica din lemn masiv in culori naturale.

60 EXTERN Cum au reusit polonezii sa ramana in picioare

Polonia, singura tara europeana ce a scapat de recesiunea economica, a cheltuit 6 miliarde de euro in ultimii patru ani pentru constructia de spitale, scoli sau cladiri administrative, iar fondurile europene au jucat un rol esential in strategia Varsoviei de a sustine industria constructiilor - un segment puternic afectat de criza in toata Europa.

64 JURIDIC

Negocierea contractelor de antrepriza din perspectiva noului Cod Civil



Comanda acum PDF-ul Business Construct (nr 51, numar octombrie 2012)



AFACERI DE LA ZERO