Business Construct

15% din cumpărătorii de la Târgul Naţional Imobiliar vor locuinţe să le dea cu chirie. Vedeţi cele mai căutate zone din Bucureşti şi care sunt criteriile la care se uită chiriaşii şi cumpărătorii

Onix Park oferă garsoniere, pentru vânzare, la preţul de 39.000 de euro. Iar cum chiria în această zonă este de 350 de euro pe lună, investiţia celui care cumpără o astfel de garsonieră şi apoi o închiriază s-ar putea recupera în nouă ani

Onix Park oferă garsoniere, pentru vânzare, la preţul de 39.000 de euro. Iar cum chiria în această zonă este de 350 de euro pe lună, investiţia celui care cumpără o astfel de garsonieră şi apoi o închiriază s-ar putea recupera în nouă ani

Autor: Dan Straut

24.10.2016, 07:00 2403
Aproximativ 15% din vizi­ta­torii Târgului Naţional Imo­biliar – tIMOn, care se desfă­şoară în Piaţa Constituţiei din Bucureşti – sunt inte­re­saţi să cumpere locuinţe nu pentru folosul propriu, ci pentru a le da cu chirie, au transmis duminică pen­tru MEDIAFAX organizatorii expoziţiei.
 
„Cele mai căutate sunt zonele centrale şi de nord ale Capitalei, apreciate în general de expaţi, dar şi cele din apropierea centrelor universitare – pentru închirierea locuinţelor către studenţi. Cumpărătorii aleg de obicei locuinţe aflate în apropierea metroului sau a mijloacelor de transport în comun“, spun organizatorii.
 
În zona de nord, spre exemplu, repre­zentanţii ansamblului imobiliar Onix Park oferă garsoniere pentru vânzare la preţul de 39.000 de euro. Iar cum chiria în această zonă este de 350 de euro pe lună, investiţia celui care cumpără o astfel de garsonieră şi apoi o închiriază s-ar putea recupera în nouă ani. Tot în nordul Capitalei, reprezentanţii complexului Floreasca Residence oferă la vânzare apartamente cu două camere la preţul de 118.000 de euro. Chiria în această zonă este de 600 de euro pe lună, astfel că investiţia în acel apartament s-ar putea recupera în 16 ani.
 
În zona Eminescu - Dacia, un apar­ta­ment cu trei camere este oferit la vânzare, de reprezentanţii Central Garden Do­ga­rilor, cu 110.000 de euro. Chiria în această zonă urcă la 900 de euro pe lună (pentru trei ca­mere), astfel că investiţia în acel apar­ta­ment „s-ar putea recupera în 10 ani“, exem­pli­fică organizatorii tIMOn. Pe un alt palier de preţuri este situat un apartament în cartierul bucureştean Titan şi oferit la vânzare de repre­zentanţii Palladium Residence cu 39.700 de euro. Chiria în această zonă este de doar 280 de euro pe lună (pentru două camere), astfel că investiţia s-ar putea recupera în 11 ani, estimează sursele citate. Acestea concluzionează că „la un credit bancar contractat pentru o astfel de investiţie pe minimum 20 de ani, după prima jumătate a perioadei de rambursare se trece pe profit“.
 
La nivel naţional, conform datelor analizate de OLX.ro (platformă de tranzacţii online intrată recent şi pe piaţa imobiliară) în funcţie de buget, numărul de persoane care doresc să locuiască împreună şi locaţia aleasă, chiriile au valori medii de 213 euro/lună pentru o garsonieră şi 735 de euro/lună, pentru o casă“. De asemenea, „chi­riile anunţate de proprietari în lunile august şi septembrie au rămas la apro­xi­ma­tiv aceeaşi valoare cu ofertele de la începutul anu­lui 2016“.
 
În fine, analizele organizatorilor tIMOn mai arată că „toate schimbările de pe piaţa imobiliară din acest an au dus la o creştere importantă a cererii, iar acest lucru se reflectă în preţurile locuinţelor noi. Ediţia din această toamnă a târgului imobiliar se suprapune şi cu suplimentarea fondurilor pentru programul guvernamental Prima Casă, ceea ce face ca numărul proiectelor prezentate să fie unul record – 303, cu un total de 18.000 de locuinţe noi disponibile la vânzare, finalizate sau în curs de finalizare“. Preţul mediu al locuinţelor prezentate în cadrul evenimenului este de 65.000 de euro, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
tIMOn mai este deschis şi duminică în pavi­lionul expoziţional din Piaţa Con­stituţiei, cu 2.100 mp suprafaţă de expunere.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO