Business Construct

Actualitatea în imobiliare: mai bine ne uităm la femeile însărcinate decât la case

Construcţia de familii

Autor: Cristi Moga

29.09.2011, 00:09 2074

Într-o lună în care Institutul Naţional de Statistică a anunţat date slabe privind construcţia de case, care a continuat să scadă în prima jumătate a anului cu 5%, întâmplător sau poate nu am întâlnit mai mult de zece femei însărcinate, majoritatea din rândul apropiaţilor care nu "păreau" să aibă planuri de acest gen în viitorul apropiat.

Este o bucurie de fiecare dată când afli o astfel de veste şi trebuie admiraţi cei care reuşesc să îmbine cariera cu viaţa personală, deoarece fără copii lupta tuturor de a duce economia înainte este zadarnică. Pentru cine s-ar zbate actuala generaţie dacă nu are cui lăsa mai departe plasmele, maşinile şi casele pentru care şi-a sacrificat nopţile pe la birou?

Revenind însă la Statistică, după trei ani de criză am sperat ca sporul natural să se fi echilibrat. Decalajul între persoanele decedate şi nou-născuţi s-a redus în luna iulie până la 1.700 de persoane, dar este încă ridicat şi, mai grav, în iulie 2011 au fost născuţi 17.404 copii, în scădere cu aproape 18% chiar faţă de iulie 2008 când, teoretic, toată lumea era concentrată să schimbe jobul pentru 200-300 de euro în plus.

O explicaţie poate veni din faptul că în primii ani de criză oamenii au avut în primul rând grija stabilităţii locului de muncă şi a banilor pentru ratele făcute în anii de boom ai creditării. După ce lumea s-a obişnuit însă cu situaţia şi a înţeles că recesiunea nu înseamnă tocmai sfârşitul lumii, poate "corporatiştii" au revenit la prioritatea numărul unu a vieţii - crearea de urmaşi.

Deocamdată, o statistică a numărului de gravide nu există. Am înţeles în schimb că la clinicile şi spitalele private secţiile de maternitate sunt foarte aglomerate în ultimul timp, iar la o dezbatere ZF pe Facebook, în care cititorii erau îndemnaţi să opteze între un job la o "multinaţională" şi unul la antreprenor, majoritatea repondenţilor au pus accent în primul rând pe libertatea de a putea îmbina cariera cu viaţa de familie.

Cât de important este pentru construcţii? La sfârşitul lunii octombrie va începe un recensământ al populaţiei, în urma căruia vom vedea câţi am mai rămas. 90% dintre investitorii străini care vin în România invocă faptul că avem "o piaţă de peste 20 de milioane de consumatori". Cât de atractivi am mai fi dacă numărul ar scădea la jumătate şi cât de mare ar mai fi nevoia de locuinţe, malluri sau autostrăzi?

Sper să nu aflăm!

Cristi Moga este redactorul-şef al BUSINESS Construct

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO