Companii

Actionarii Soceram vor construi doar trei fabrici din noua din cauza scaderii pietei

Actionarii Soceram vor construi doar trei fabrici din noua din cauza scaderii pietei
26.10.2009, 23:26 1617

Producatorul de materiale de constructii Soceram din Bucuresti,care anunta in urma cu doi ani un program de investitii de 150 mil.euro in construirea a noua fabrici, si-a redus ritmul investitiilordin cauza scaderii cererii si va finaliza doar trei unitati deproductie in care va investi circa 60 mil. euro.

Compania a finalizat deja anul trecut o fabrica de caramizi,marca Durotherm, in localitatea Doicesti, judetul Dambovita, inurma unei investitii de 20 mil. euro.

"Vom continua investitiile in noi unitati de productie si vomfinaliza inca doua fabrici de BCA, una la inceputul anului 2011 sicea de-a doua la sfarsitul aceluiasi an. Investitiile pe care le-amanuntat in urma cu doi ani erau viabile pentru acel moment, cand piata era in crestere", adeclarat Roxana Gheorghe, presedintele Consiliului de Administratieal Soceram. Noile fabrici de BCA vor avea o capacitate de productiede 1.250 de metri cubi pe zi.

Compania si-a prelungit astfel termenul de finalizare ainvestitiilor cu circa doi-trei ani, fata de 2009, cum eraprevizionat initial. Investitiile Soceram au fost amanate si pentruca cifra de afaceri va scadea anul acesta cu circa 25% in lei, panala 104 mil. lei (circa 24 mil. euro). Compania are in prezent douafabrici de BCA la Bucov (Prahova) si Doicesti (Dambovita), douafabrici de caramizi la Urziceni (Ialomita) si Doicesti, unde maidetine si o unitate de productie de gleturi, adezivi si mortare.Insa, in prezent fabrica de caramizi de la Urziceni si cea de BCAde la Bucov sunt inchise din cauza scaderii cererii si a lucrarilorde modernizare. In urma inchiderii fabricilor, dar si datoritaconstruirii noii fabrici de la Doicesti, numarul angajatilor ascazut cu circa 20%, pana la 500 de salariati.

Compania este detinuta de consortiul format din companiileMetaleuroest si Elsid Titu, precum si de omul de afaceri BurchiuNicolae, care a intrat in actionariat in 2004 in cadrul uneitranzactii de 2,6 milioane de euro. Suma includea valoareapachetului de 80,44% din actiunile Soceram achizitionate de laAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si unprogram de investitii. Metaleuroest este detinuta de oamenii deafaceri Mihai Tufan si Stelian Anastasescu din Campina, carecontroleaza si compania Elsid Titu.

Planuri date peste cap

Actionarii Soceram au reusit sa contracteze inca din aniitrecuti credite de la banci precum Piraeus Bank sau Bancpost, carevor finanta 85% din investitie. "Investitiile sunt finantate inproportie de 85% de la banci si am obtinut si 5 milioane de eurofonduri nerambursabile. Noi am investit deja partea noastra de 15%in achizitionarea terenurilor si plata avansului pentruechipamente", afirma Gheorghe.

Planul initial al companiei era sa construiasca in perioada2008-2010 noua fabrici de materiale de constructii, dintre caresapte de BCA si doua de caramizi, insa anul acesta scaderea depeste 40% a consumului de materiale de zidarie a schimbat planurilecompaniei.

Businessul Soceram este realizat in proportie de 70% devanzarile de BCA, restul de 30% reprezentand vanzarile decaramida.

"Anul viitor va creste ponderea caramizilor la circa 50% dinbusiness, pentru ca va lucra la capacitate maxima noua fabrica dela Doicesti, care produce 600 de metri cubi pe zi", afirmaGheorghe.

Consumul de BCA a scazut anul acesta cu 30% in volum, pana la 2milioane de metri cubi, in timp ce preturile au scazut in medie cu16-17%. Aceeasi situatie s-a inregistrat si pe piata de caramida,unde regresul a fost de 30-40% fata de 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO