Business Construct

ANAF: în 30 de zile toţi cei care îşi închiriază locuinţele să le declare la Fisc

ANAF: în 30 de zile toţi cei care îşi închiriază...

Autor: Mediafax

23.11.2016, 00:00 107141

Persoanele care obţin venituri din închirierea bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, trebuie să depună la Fisc declaraţia privind venitul estimat/norma de venit (Formularul 220) în maximum 30 de zile de la încheierea contractului, a anunţat ieri ANAF. 

Declaraţia se depune odată cu înregistrarea la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a contractului încheiat între părţi. Pentru înregistrare este necesar contractul de închiriere în original (un exemplar în original va fi păstrat la ANAF) şi dacă este cazul, o împuternicire, se arată într-un comunicat al ANAF.

Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală nu au prevederi legale care să oblige rudele să încheie contract de închiriere, dar există obligaţia declarării la ANAF a contractelor deja încheiate, impozitarea fiind în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Administraţia fiscală nu poate interveni asupra voinţei părţilor exprimată într-un contract de închiriere în ceea ce priveşte nivelul chiriei şi nu poate stabili categoriile de persoane/rude pentru care există obligaţia încheierii unui contract de închiriere.

În schimb, există obligativitatea încheierii unui contract de închiriere şi a declarării acestuia la fisc în toate situaţiile în care proprietarul încasează sume de bani reprezentând contravaloarea cedării dreptului de folosinţă, indiferent de nivelul acesteia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO