Business Construct

Analiză ZF. Veşnica problemă. Constructorii găsesc cu greu angajaţi în România: „Vor fi provocări majore în viitorul apropiat. Se restrânge şi bazinul de recrutare, după cum arată recensământul“

Analiză ZF. Veşnica problemă. Constructorii găsesc cu...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

01.02.2023, 15:00 1145

„În ultimă instanţă, suntem nevoiţi să recrutăm lucrători din alte ţări precum Vietnam, Nepal, Pakistan sau Tadjikistan“, spune Cristian Erbaşu, proprietarul companiei Construcţii Erbaşu Construcţiile au încheiat anul 2021 cu un număr total de 441.438 de angajaţi, cu 18.400 mai mulţi faţă de anul precedent, echivalentul a 4% Încă din 2019 s-a văzut o creştere a numărului de salariaţi din acest domeniu, după mai mulţi ani de scădere, însă acum companiile spun că resimt din nou acut problema recrutării.

Găsirea oamenilor este din nou una dintre cele mai mari probleme despre care vor­besc companiile din dome­niul construcţiilor, care spun, la început de an, că văd în continuare soluţia în bazinul de forţă de muncă din ţările asiatice. În plus, peste tot cresc investiţiile în automatizare, astfel încât implicarea forţei de muncă umane să fie cât mai redusă.

„Forţa de muncă este cea mai mare şi mai veche problemă a companiilor din ţara noastră. Ne străduim să rezolvăm această problemă pe mai multe căi: formarea continuă a angajaţilor proprii, formarea de tineri fie în cadrul firmei, fie în licee şi şcoli profesionale sau, în ultimă instanţă, suntem nevoiţi să recrutăm lucrători din alte ţări precum Vietnam, Nepal, Pakistan sau Tadjikistan. Ne-am dorit să repatriem şi muncitori români plecaţi în vestul Europei, dar este încă foarte dificil, deoarece diferenţa de salarizare este încă mare, chiar dacă salariile au crescut şi în România foarte mult în ultimii patru ani“, spune Cristian Erbaşu, proprietarul companiei Construcţii Erbaşu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO