Business Construct

Andreea Comsa, Premier Estate Management: Deocamdată nu simţim efectele legii dării în plată, dar este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple de anul viitor

Andreea Comsa, Managing Director, Premier Estate Management

Andreea Comsa, Managing Director, Premier Estate Management

Autor: Roxana Rosu

08.06.2016, 14:34 402

Deocamdată nu simţim efectele legii dării în plată, dar este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple de anul viitor, mai ales dacă dispare şi programul Prima casă, a spus Andreea Comsa, Managing Director, Premier Estate Management, prezentă la evenimentul ZF Birouri & Rezidenţial 2016, organizat de Ziarul Financiar.

"Majoritatea clienţilor noştri aleg creditele clasice. Înainte de lege, clienţii care doreau să ia credit erau sfătuiţi de la bancă să revină pentru că încă nu ştiam cum vor arăta creditele. Cred că băncile vor găsi soluţii. Nu doar autorităţile nu au strategie pe termen lung, ci nici companiile, dezvoltatorii. Dacă nu ne organizăm, nu putem pune presiune.

Autorităţile au inceput să recruteze oameni care vin din mediul de business şi înţeleg. Dacă nu discutăm cu ei nu putem schimba nimic. Cererea pe rezidenţial nu e neapărat sănătoasă dacă piaţa depinde de Prima Casă. Dacă programul dispare rămânem cu creditele imobiliare clasice, impactate de legea dării în plată."

În 2008, piaţa era speculativă, au fost multe insolvenţe, era altă situaţie, de aceea erau preţurile aşa mari. Acum nu mai e aşa, apartamentele de 150.000 euro isi vor găsi clienţi. Nu mai sunt preţuri speculative. Iar la apartamentele mai ieftine nu vor scădea preţurile mai mult decât acum, deja s-a făcut rabat mult la calitate la unele proiecte rezidenţiale.

 De ce e nevoie de Prima Casă, de un program garantat de stat, de ce nu e lăsată creditarea clasică, cu nişte oferte avantajoase.

Nişa de lux a existat şi în criză şi va exista mereu.

La noi dealul mediu este 110.000 euro pentru că avem şi apartamente ieftine. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO