Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Construcţiile ar putea reveni pe creştere în 2018, cu un ritm de 3,3%, după declinul din 2016 şi 2017

3 ian 2018 Autor: Roxana Rosu

Sectorul de construcţii ar putea reveni pe creştere în 2018, cu un ritm mediu anual de 3,3%, după declinul din 2016 şi 2017, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

În 2016, lucrările de construcţii s-au redus cu 7,1% an/an, iar în  2017 cu un ritm estimat de 7,3% an/an. În 2019 acest sector ar putea consemna un avans de 3,4% an/an, crede Andrei Rădulescu.

”Acest scenariu este susţinut de perspectiva relansării graduale a investiţiilor publice şi de persistenţa la un nivel redus a costurilor reale de finanţare”.

Potrivit datelor publicate în decembrie de Institutul Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-octombrie 2017 volumul lucrărilor de construcţii a consemnat un declin de 7,5% an/an, evoluţie determinată de scăderea componentelor reparaţii capitale (cu 22,7% an/an) şi reparaţii curente (cu 23,1% an/an). Pe de altă parte, lucrările de construcţii noi au consemnat un avans de 1,6% an/an.

Analiza pe obiecte de construcţii scoate în evidenţă divergenţa dintre majorarea componentei rezidenţiale şi declinul componentelor nerezidenţiale şi inginereşti. Astfel, pe de o parte, lucrările de construcţii rezidenţiale au consemnat un avans de 74.9% an/an, evoluţie susţinută de ameliorarea veniturilor reale ale populaţiei, nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi Programul Prima Casă.
 
Pe de altă parte, lucrările de construcţii inginereşti au scăzut cu 25.1% an/an, ca urmare a declinului investiţiilor publice.
 
Nu în ultimul rând, lucrările de construcţii clădiri nerezidenţiale s-au diminuat cu 14.5% an/an, evoluţie influenţată de incertitudinile din sfera politicii economice.
 
Cuvinte cheie:
constructii
, lucrari
, declin
, avans
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide