Business Construct

Antreprenori locali. Daniel Piţurlea, Concelex, un constructor cu afaceri de peste 500 milioane lei: Dacă ne uităm doar la contractele pe care le avem în execuţie, fără a lua în calcul alte noi proiecte, previzionăm o creştere substanţială a cifrei de afaceri

Daniel Piţurlea, proprietarul şi preşedintele Concelex:

♦ Dacă ne uităm la valoarea contractelor încheiate în ultima perioadă şi la mulţimea licitaţiilor din piaţă, bazate pe finanţările din fonduri europene, PNRR sau bugetul de stat, estimăm că industria va menţine o evoluţie ascendentă.

♦ Ultimii ani au fost marcaţi de impredictibilitate atât din punct de vedere economic, sanitar, cât şi din punctul de vedere al securităţii. Ne dorim ca războiul din Ucraina să ia sfârşit şi astfel să vedem o echilibrare a preţurilor pe piaţa energetică, pentru a exista o predictabilitate în ceea ce priveşte preţul materialelor şi al serviciilor.

♦ Concelex şi-a diversificat portofoliul în ultimii ani, ajungând să fie implicată în proiecte variate ca specific şi ca anvergură atât în sectorul public, cât şi în cel privat - de la lucrări în domeniul energetic la construcţii edilitare sau spitale, şcoli sau stadioane.

Daniel Piţurlea, proprietarul şi preşedintele Concelex: ♦ Dacă ne uităm la valoarea contractelor încheiate în ultima perioadă şi la mulţimea licitaţiilor din piaţă, bazate pe finanţările din fonduri europene, PNRR sau bugetul de stat, estimăm că industria va menţine o evoluţie ascendentă. ♦ Ultimii ani au fost marcaţi de impredictibilitate atât din punct de vedere economic, sanitar, cât şi din punctul de vedere al securităţii. Ne dorim ca războiul din Ucraina să ia sfârşit şi astfel să vedem o echilibrare a preţurilor pe piaţa energetică, pentru a exista o predictabilitate în ceea ce priveşte preţul materialelor şi al serviciilor. ♦ Concelex şi-a diversificat portofoliul în ultimii ani, ajungând să fie implicată în proiecte variate ca specific şi ca anvergură atât în sectorul public, cât şi în cel privat - de la lucrări în domeniul energetic la construcţii edilitare sau spitale, şcoli sau stadioane.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

07.02.2023, 19:00 3748

Concelex s-a concentrat anul trecut pe dezvoltarea organizaţională şi operaţională, pe digitalizare şi extinderea echipei, iar în final cifra de afaceri a depăşit pragul de 500 de milioane de lei, fiind în creştere faţă de anul precedent.

Constructorul Concelex şi-a majorat numărul de angajaţi în 2022, chiar şi în condiţiile unor dificultăţi tot mai mari de găsire a forţei de muncă, şi estimează un avans al afacerilor în acest an, pe fondul proiectelor pe care le are în derulare.

„Numărul mem­brilor echipei Concelex s-a situat pe o pantă ascendentă pe parcursul anului trecut. Drept urmare, am încheiat anul 2022 cu un număr de 851 de angajaţi, acest lucru însemnând o creştere de aproximativ 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021. Cu toate acestea, recrutarea forţei de muncă reprezintă în continuare o problemă cu care se confruntă întreaga industrie“, spune Daniel Piţurlea, proprietarul şi preşedintele companiei.

La nivel local, adaugă el, se observă din ce în ce mai puţin personal calificat disponibil şi din ce în ce mai puţine persoane dispuse să lucreze în domeniul construcţiilor. Oferta de locuri de muncă la nivelul industriei este însă în creştere, astfel că atragerea şi retenţia personalului reprezintă o adevărată provocare. Şi nu este singura.

„Anul 2022 a fost un an cu multe provocări la nivel de industrie, un an în care anduranţa şi adaptabilitatea au fost cuvintele-cheie.“

Concelex s-a concentrat însă pe dezvoltarea organizaţională şi operaţională, pe digitalizare şi extinderea echipei, iar în final cifra de afaceri a depăşit pragul de 500 de milioane de lei, fiind în creştere faţă de anul precedent. Compania a continuat lucrările la proiectele deja începute în anul precedent şi a contractat o serie de noi proiecte de anvergură, menţinând astfel o balanţă între proiectele private şi cele publice.

„Dacă ne uităm doar la contractele pe care le avem în execuţie şi la termenele lor de finalizare, fără a lua în calcul posibilitatea contractării unor noi proiecte, anul acesta vom fi nevoiţi să producem mai mult faţă de anul precedent. Luând în calcul acest lucru, previzionăm o creştere substanţială a cifrei de afaceri.“

În aceste condiţii, spune Daniel Piţurlea, Concelex vrea să investească în resurse umane, dar şi în utilaje şi echipamente, care să eficientizeze derularea proiectelor.

„Dacă ne uităm la valoarea contractelor încheiate în ultima perioadă şi la mulţimea licitaţiilor din piaţă, bazate pe finanţările din fonduri europene, PNRR sau bugetul de stat, estimăm că industria va menţine o evoluţie ascendentă. La acest lucru se adaugă şi apetitul de dezvoltare al investitorilor privaţi.“

Pentru ca toate aceste finanţări să fie duse la bun sfârşit, este însă nevoie de o colaborare eficientă între autorităţi şi industrie. Anul trecut, potrivit lui Daniel Piţurlea, piaţa construcţiilor a fost afectată, pe lângă majorările de preţuri şi lipsa forţei de muncă autohtone, şi de creşterea dobânzilor, în situaţia în care instrumentul cel mai des folosit în realizarea producţiei este utilizarea liniilor de credit bancare.

„Ultimii ani au fost marcaţi de impredictibilitate atât din punct de vedere economic, sanitar, cât şi din punctul de vedere al securităţii. Ne dorim ca războiul din Ucraina să ia sfârşit şi astfel să vedem o echilibrare a preţurilor pe piaţa energetică, pentru a exista o predictabilitate în ceea ce priveşte preţul materialelor şi al serviciilor.“

Compania de construcţii Concelex avea, în vara anului 2022, două proiecte majore în derulare la Timişoara - un cămin studenţesc şi un terminal nou în cadrul aeroportului, alături de reabilitarea Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, în Bucureşti.

Grupul Concelex, care cuprinde companiile Concelex SRL şi Concelex Engineering SRL, a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 413 milioane de lei, în creştere cu 13% faţă de anul precedent.

Concelex este controlată de antreprenorul Daniel Piţurlea, cu un pachet de 99,5% din acţiuni. Restul de 0,5% sunt deţinute de Ana Bucur, potrivit datelor de pe site-ul Confidas. Daniel Piţurlea are şi alte afaceri în domeniul imobiliar, unde a dezvoltat ansamblul rezidenţial Orhideea Gardens din Bucureşti, cu 400 de apartamente, pe terenul fostei fabrici de pâine de pe Calea Plevnei.

Concelex şi-a diversificat portofoliul în ultimii ani, ajungând să fie implicată în proiecte variate ca specific şi ca anvergură atât în sectorul public, cât şi în cel privat - de la lucrări în domeniul energetic la construcţii edilitare sau spitale, şcoli sau stadioane.

În 2021, compania a început lucrările la Drobeta-Turnu Severin la modernizarea bazinului olimpic de înot din localitate şi transformarea lui într-un centru wellness regional, s-a implicat în construcţia unui sediu complet nou pentu Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca şi a lucrat la modernizarea Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi a Centrului de Patologie Neurovasculară şi Neurochirurgie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

Împreună cu antreprenorul Cristian Erbaşu, Daniel Piţurlea dezvoltă şi un proiect rezidenţial în Mogoşoaia, sub numele Arbo Residence, constând în 1.100 de unităţi în total, la finalizarea prevăzută pentru 2027.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO