Business Construct

Antreprenorul neamţ Thomas Manns primeste 60 mil. euro pentru fabricile de vagoane preluate de la Cristian Burci, dublu faţă pretul cu care le-a cumpărat

Antreprenorul neamţ Thomas Manns primeste 60 mil. euro...

Autor: Cristina Roşca

13.10.2016, 17:50 7849

Antreprenorul german Thomas Manns, care a preluat în vara lui 2012 fabricile de vagoane ale lui Cristian Burci, primeste astăzi 60 de milioane de euro pentru pachetul majoritar in cadrul acestora, o suma de două ori mai mare decât a plătit el la început. Cumpărătorul este grupul Greenbrier, un gigant cu venituri de aproape 3 mld. dolari. În spatele grupului se află unii dintre giganţii mondiali ai lumii financiare precum BlackRock, RBC sau Merrill Lynch.

Companiile Astra Vagoane Arad, Meva SA şi Romvag Caracal, intrate în in­solvenţă în 2010 şi care făceau parte din grupul International Railway Sys­tems, controlat de Cristian Burci, au fost preluate în vara lui 2012 pentru su­ma de peste 30 mil. euro de un joint-ven­ture for­mat din două firme înre­gis­trate în Ger­ma­nia şi Olan­da, a anunţat atunci admi­nis­tratorul judiciar. În spatele acestui joint venture se află un antreprenor german discret, Thomas Manns (39 de ani), care administrează fabricile prin compania Astra Rail Management. 


„The Greenbrier Companies şi Astra Rail Management Gmbh vor forma o nouă companie, Greenbrier-Astra Rail, care va reprezenta un grup de producţie, inginerie şi reparaţii de vagoane. Pachetul majoritar de acţiuni va fi controlat de Greenbrier care va plăti către Astra Rail 30 de milioane de euro la încheierea tranzacţiei şi alte 30 de milioane de euro la 12 luni de la finalizarea acordului”, potrivit unui anunţ oficial. Manns va pastra un pachet de 25% in cadrul noii companii, in timp ce Greenbrier va controla 75%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO