Business Construct

Arhitectura: Cum se amenajeaza o locuinta de lux

Arhitectura: Cum se amenajeaza o locuinta de lux

Apartamentul care a luat premiul sectiunii amenajari la Anuala de Arhitectura era locuit foarte putin, iar prin tema solicitata de client s-a cerut sa fie un "escape place"

28.08.2008, 11:48 566

Constructia unei locuinte de lux poate fi finalizata chiar si in trei ani, in functie de complexitatea finisajelor si a designului. Cea mai importanta este atentia la detalii, potrivit reprezentantilor firmei de arhitectura A.A.Studio, care a castigat anul acesta premiul sectiunii de amenajari la Anuala de Arhitectura.
"Ne implicam doar in proiecte de mici dimensiuni, anume pana in 5.000 de metri patrati suprafata construita desfasurata, exclusiviste, unde clientii doresc sa utilizeze materiale de constructii si mobila de lux pentru amenajarea locuintei. Preferam proiectele la pachet, care sa cuprinda proiectarea de la zero, adica constructia si amenajarea, cu regim de inaltime maxim de parter plus patru niveluri", spune Alexandru Adam, care impreuna cu Roger Pop detine firma de arhitectura A.A.Studio. Un bloc de peste P+6 nu mai este considerat de arhitect un proiect de lux, pentru ca nu asigura confortul necesar, fiind prea multe apartamente.
"Romanii cu venituri ridicate apeleaza tot mai des la un arhitect/designer pentru amenajarea locuintei. In anii ?90 aproape nimeni nu importa materiale din categoria high-end pentru decorarea de locuinte. Clientii nostri nu intelegeau care sunt calitatile acestor materiale si eram obligati sa facem analogii cu brandurile de masini de lux, care reprezentau un reper pentru ei", explica Adam.
In ultimii ani sursele de informare au crescut consi-derabil, odata cu intrarea pe piata a unor nume mari din industria amenajarilor de lux, care au fost atrase de cresterea nivelului de trai si de dezvoltarea pietei constructiilor. "In prezent, clientii nostri au foarte multe resurse de informare si in plus calatoresc destul de des si pot observa ultimele tendinte in materie de amenajari din tarile dezvoltate", afirma actionarul A.A.Studio. Insa, pentru unele proiecte arhitectii se implica chiar si in alegerea tacamurilor si a farfuriilor, pentru a fi totul coerent integrat in conceptul general. A.A. Studio deruleaza in prezent lucrari atat in Bucuresti, cat si la Constanta, Targu-Mures, Pitesti, Sinaia sau Petrosani, precum si in afara tarii.


Amenajari de peste 2 mil. euro
A.A.Studio a amenajat mai multe apartamente din Capitala care aveau peste 1.000 de metri patrati. "Unii dintre clientii nostri au achizitionat mai multe apartamente la un etaj si au ajuns la suprafete de 1.000 de metri patrati. Pretul pentru amenajarea unei locuinte de lux pleaca de la 500 de euro pe metrul patrat si poate ajunge la 3.000-4.000 de euro", explica Adam. La un calcul simplu, avand in vedere un cost mediu de amenajare de circa 1.500-2.000 de euro pe metrul patrat, doar investitia in designul apartamentului poate depasi 1,5-2 milioane de euro.
Un dormitor obisnuit dintr-o locuinta de lux trebuie sa aiba circa 18-20 de metri patrati, iar unul matrimonial ajunge la 35-40 de metri patrati plus dressing-urile si baile aferente. "O casa de lux trebuie sa aiba spatiile foarte bine proportionate si relationate, sa cuprinda
dining si living generoase ca suprafete, birou sau zona de biblioteca, o spalatorie, camera pentru bona sau inca o garsoniera, fluxuri rupte zona de zi de zona de noapte, inaltimi libere, corelate cu suprafetele incaperilor (minim 2,80 metri). In plus, trebuie sa se afle intr-o locatie premium", afirma Roger Pop.
De exemplu, costul de amenajare a unei bai variaza intre 20.000 de euro si 100.000 de euro, in functie de obiectele sanitare achizitionate si materialele utilizate pentru placarea peretilor, in timp ce o amenajarea unei bucatarii poate costa chiar peste 100.000 de euro.
Spre exemplu, un metru patrat de corian (material inventat de compania americana DuPont, compus din aluminiu, polimeri acrilici si pigmenti ecologici, si poate fi modelat atat prin procedeul termoformarii, cat si prin procedee similare prelucrarii lemnului) costa intre 300 si 1.800 de euro pe metrul patrat. Un alt material utilizat pentru locuintele de lux este rasina epoxidica, care costa intre 5 euro pe metrul patrat (pentru pardoselile garajelor sau spatii industriale) si 200 de euro pe metrul patrat in functie de textura, numarul de culori si desen, complexitatea suprafetei si inserturi.
Valoarea investitiei creste puternic atunci cand clientul achizitioneaza elemente de decor scumpe, cum un sistem audio-video de top sau doar o plasma de exemplu de trei metri sau un corp de iluminat in editie limitata, care poarta amprenta arhitectei Zaha Hadid, ce poate sa coste si 330.000 de euro.
"Cel mai scump corp de iluminat pe care l-am montat s-a ridicat la 140.000 de euro si era desenat de
biroul de arhitectura al Zaha Hadid", spune Pop. Alte elemente care pot aduce o valoare adaugata locuintei pot fi usi de interior, inalte de 2,7 metri, care pot ajunge si la 7.000 de euro bucata, in timp ce un tapet (din matase sau cu cristale Swarowski) care apartine unui designer celebru ajunge la 300 de euro pe metrul patrat. "Una dintre ultimele tendinte de pe piata este scoaterea in evidenta a designului locuintei printr-o scenografie de lumini. Pot fi utilizate leduri, lumini RGB (n.r. - combinarea a trei culori de baza - rosu (red), verde (green) si albastru (blue)), proiectii dinamice de lumina pana la "pardoseli interactive", sensibile la cald sau presiune, prin care se creaza un traseu prin respectiva incapere. In plus, pot fi speculate jocuri de lumini si umbre, pot fi accentuate forme sau elemente compozitionale prin imbinarea luminii artificiale cu cea naturala", afirma Pop.
Costul pentru amenajarea unei locuinte este de obicei un procent negociat din valoarea lucrarii. Spre exemplu, pentru o lucrare de peste 360.000 de euro, procentul din lucrare se ridica la 5%, echivalentul a peste 18.000 de euro.


Nordul si zonele centrale, cele mai cautate
Dezvoltarea sectorului de locuinte de lux s-a facut resimtita incepand cu 2003, cand au crescut investitiile in constructii. Inainte de anul 2000, erau realizate proiecte razlete de catre romani care aveau acces la informatii.
"Cererile pentru amenajarea locuintelor de lux au
crescut incepand cu 2003, pana atunci clientii erau mult mai exclusivisti decat in prezent", spun reprezentantii A.A. Studio. Avand in vedere complexitatea amenajarilor si a materialelor de constructii utilizate, de cele mai multe ori arhitectii gasesc cu mare dificultate muncitori care sa le puna in aplicare ideile.
"Cea mai mare problema cu care ne confruntam este ca nu gasim mesteri specializati in anumite lucrari de montaj. Au fost cazuri cand am fost nevoiti sa ne ocupam chiar noi de montaj pentru a demonstra 'ca se poate?. Facem orice cand tinem la o lucrare, pentru a iesi asa cum a fost gandita", afirma Roger Pop.
Principalele zone din Capitala in care deruleaza proiecte firma A.A. Studio sunt Primaverii, Dorobanti, Soseaua Nordului, precum si alte zone centrale si din nord in care se afla de obicei locuinte de lux.
"Zona Pipera nu mai este la fel de interesanta pentru cei interesati sa-si construiasca case de lux, pentru ca nu pot asigura calitatea unei lucrari, in conditiile in care s-a construit haotic, infrastructura este deficitara: nu exista un sistem de canalizare corespunzator numarului de constructii, nu sunt suficiente dotarile si echipamentele si se ajunge foarte greu", spun arhitectii de la A.A. Studio.
Roger Pop si Alexandru Adam spun ca nu vor sa-si extinda activitatea firmei, pentru ca proiectele de lux au nevoie de foarte mult timp pentru a fi finalizate, iar extinderea numarului de angajati si a lucrarilor ar afecta calitatea proiectelor.
"Vrem sa ramanem pe aceasta nisa, a locuintelor de lux, pentru ca nu ne dorim sa ajungem un institut de proiectare. In prezent avem aproximativ 20 de proiecte pe an si e un numar ridicat avand in vedere timpul pe care il necesita o astfel de lucrare. Preferam sa avem lucrari complete, iar daca sunt de amenajare sa fie inca din faza de proiectare sau in stadiu nu foarte avansat", spune Alexandru Adam.
A.A. Studio a castigat premiul sectiunii de amenajari la Anuala de Arhitectura prin realizarea unui apartament de lux in care culoarea predominanta este albul. "Proprietarul apartamentului si-a dorit un design minimalism 'spart' de forme organice. Daca ar fi sa-l incadrez intr-un stil, i-as spune un fusion intre minimalism si pop-art, un soi de neo-minimalism cu influente de elemente din anii 60", asa au descris arhitectii proiectul prezentat la Anuala de Arhitectura.
Apartamentul era locuit foarte putin, iar prin tema solicitata de client s-a cerut sa fie un "escape place".
Locuinta are o suprafata utila de aproximativ 110 metri patrati si este compusa din zona de zi - open space (living, loc de luat masa si bucatarie) cu aproximativ 41 metri patrati, dormitorul matrimonial si dresingul aferent - 21 metri patrati, doua bai- una de 6 metri patrati si alta de 4 metri patrati, dormitorul de oaspeti cu dressing - 17,5 metri patrati si hol (cu depozitari si biblioteca) - 20,5 metri patrati. "Un avantaj de care am profitat din plin a fost din partea beneficiarei, deci colaborarea a fost cat se poate de constructiva. Produsul finit - imaginea apartamentului - trebuia sa fie suficient pentru a transmite conceptul nostru pliat pe caracterul si personalitatea beneficiarei, calitatea spatiului rezultat per ansamblu si a fiecarui spatiu in parte, s-a urmarit de la inceput (si pe parcurs), atat prin functionalitate (compartimentarile, relationarile dintre spatii, dispunerea mobilierului fix din bucatarie, dressinguri si bai, dispunerea obiectelor sanitare, mobilierul, iluminat), cat si prin calitatea materialelor si obiectelor folosite", afirma reprezentantii A.A. Studio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO